Bij het ROC van Amsterdam zijn gestolen examens te koop aangeboden. De Onderwijsinspectie is hierover geïnformeerd.

Dat meldt een woordvoerder van de inspectie woensdag naar aanleiding van berichtgeving in de De Telegraaf.

Het gaat niet over centrale examens, maar over schoolexamens. Het is dus de school die dit probleem moet oplossen, want scholen zijn zelf verantwoordelijk voor het goed en ordentelijk verlopen van schoolexamens.

Volgens de inspectiewoordvoerder heeft het roc adequaat gehandeld door de betreffende examens ongeldig te laten verklaren en ze opnieuw af te nemen. ''Verstrekte diploma's moeten boven alle twijfel verheven zijn.''

De examens zijn gestolen bij de mbo-opleiding juridische dienstverlening op de locatie College Zuid, schrijft De Telegraaf verder.

De leerlingen legden examens af in vier verschillende vakken. Omdat sommige leerlingen meerdere examens aflegden, moeten tussen de 400 en 825 nieuwe examens worden afgenomen.

Anonieme tip

Het roc kwam de fraude op het spoor door een anonieme tip. Die kwam binnen de dag voor het examen. Daarop is er een vraag toegevoegd aan het examen, die beduidend slechter gemaakt werd dan de andere vragen. Het roc heeft de betreffende examens ongeldig verklaard. Leerlingen kunnen ze donderdag opnieuw maken.

Eerder gemaakte deelexamens van hetzelfde vak bleken na inspectie verdacht goed gemaakt te zijn. Ook die deelexamens moeten over. ''Het waren extreme uitslagen'', aldus de woordvoerster. ''Iemand die normaal alleen maar zesjes haalde, had nu een tien.''

Het ingeschakelde recherchebureau ondervraagt de komende weken medewerkers, docenten en leerlingen. Daaruit moet blijken wie er bij de fraude betrokken zijn. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek doet de school aangifte.

De Onderwijsinspectie is geïnformeerd, maar die heeft een beperkte rol. Dat komt omdat het niet gaat over centrale, maar over schoolexamens. Het is dus de school die dit probleem moet oplossen, want scholen zijn zelf verantwoordelijk voor het goed en ordentelijk verlopen van schoolexamens.

Ibn Ghaldoun

Woensdag spreekt justitie een strafeis uit in een omvangrijkere examenfraudezaak. In die zaak worden elf leerlingen verdacht van betrokkenheid bij de examendiefstal bij de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, die in mei aan het licht kwam toen een vwo-examen Frans op internet was geplaatst. In totaal bleken 27 eindexamens te zijn ontvreemd.