Voor doodslag op haar 2-jarige zoon en een poging tot moord op haar dochter (7) moet Grietje S. uit Spier een jaar naar een psychiatrische kliniek. De rechtbank in Assen veroordeelde haar daar dinsdag toe.

In december 2012 wurgde de 34-jarige S. in een psychose haar zoontje met de riem van haar badjas. Daarna reed ze een diepe sloot in Stuifzand in om ook haar dochter om te brengen. Het meisje kon echter uit de auto klimmen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tbs met dwangverpleging vanwege het gevaar op herhaling. De rechtbank vindt het ''herhalingsrisico onvoldoende aanwezig'' en vindt tbs daarom niet nodig.

Ook het Pieter Baan Centrum (PBC) adviseerde tbs met dwangverpleging. De onderzoekers concludeerden dat S. tijdens de misdrijven volledig ontoerekeningsvatbaar was.

Geen cel

De officier van justitie kon zich wel vinden in de conclusie dat de vrouw door een psychotische stoornis volledig ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van het misdrijf en achtte een celstraf daarom niet geschikt.

S. verklaarde tijdens de rechtszaak dat ze zich niets kon herinneren van de misdrijven. Volgens haar advocaat verkeerde ze destijds in een psychose, veroorzaakt door het antidepressiemiddel Efexor. Toxicologisch onderzoek wees inderdaad uit dat de moeder een verhoogde dosis van het antidepressivum in haar bloed had.

De advocaat pleitte voor vrijspraak, omdat S. niet wist wat zij deed, laat staan dat er opzet in het spel was.

Grietje S. vertoont al vanaf haar zeventiende psychotische trekken. In verband daarmee is zij in 2011 en 2012 opgenomen geweest in een psychiatrische kliniek.