De politie heeft dinsdag drie mensen aangehouden bij invallen in een woonwagenkamp in Haelen en een café en een woning in Roermond. 

De drie mannen uit Roermond en Haelen (28, 43 en 44 jaar) worden verdacht van zeker 50 gevallen van diefstal en heling van machines en gereedschappen in Brabant en Limburg. Bij de actie nam de politie een maaimachine in beslag, maakte zij dinsdag bekend.

De politie hoopt dat door de invallen nog meer gestolen landbouwvoertuigen en gereedschappen zoals groefmachines en lasapparatuur boven water komen.

Ze sluit meer aanhoudingen niet uit. De politie spreekt van een bende die in Zuid-Nederland landbouwvoertuigen steelt en doorverkoopt.

De rechercheurs gebruikten in Haelen onder meer speurhonden bij het onderzoek. Militairen zochten met speciale apparatuur naar verborgen ruimtes. De inval daar op het kamp was naast de zogenoemde 'molotovman' Gijsbert Ruiter.

Ruiter vond het nodig zichzelf en zijn bezittingen te beschermen tegen bewoners van het kamp en zette een hek rond zijn huis. Dat stond er echter illegaal en de gemeente zette in 2012 politie in om het weg te halen. Ruiter reageerde zo woedend dat hij met brandbommen naar agenten gooide. Daarvoor kreeg hij 9 maanden cel. Hij is in hoger beroep gegaan.

De politie werkt in het onderzoek samen met de Belgische en Oostenrijkse justitie. In Oostenrijk zijn de afgelopen maanden 24 in Nederland gestolen landbouwvoertuigen teruggevonden, die daar via België terecht waren gekomen.