Een 19-jarige man moet de gevangenis in, omdat hij vorig jaar in Den Haag een man ontvoerde en in brand stak. 

Hij kreeg maandag een celstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk.

Twee andere verdachten, ook negentien jaar oud, kregen een jaar jeugddetentie. Een 22-jarige man die op de uitkijk stond, moet 2 maanden de cel in. Bovendien moeten de drie hoofdverdachten een schadevergoeding van in totaal 15.000 euro betalen.

De mannen uit Den Haag ontvoerden het 24-jarige slachtoffer, omdat hij iets van hen zou hebben gestolen. Ze wilden hem een lesje leren en bang maken. Met een smoes lokten ze de man naar een kelderbox aan de Roggeveenstraat in Den Haag.

Daar sloegen ze hem en drukten ze een neppistool tegen zijn hoofd. Ook gooiden ze benzine over hem heen. Toen zij met een afgepakte aansteker 'klikten', vloog het T-shirt van de man in brand.

Het slachtoffer wist te ontkomen en werd daarna met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Het slachtoffer raakte zwaar verbrand aan zijn gezicht en armen. Een arm kan hij niet goed meer gebruiken. De man kampt daardoor met psychische problemen, benadrukte het Openbaar Ministerie.

Eis

De officier van justitie had vijf jaar cel geëist tegen de hoofdverdachte. Een andere 19-jarige moest van het OM even lang de cel in, maar hij kreeg een flink lagere straf. Behalve het jaar jeugddetentie kreeg hij een voorwaardelijke jeugd-tbs.

Het OM zei dat hij het T-shirt van het slachtoffer in brand had gestoken, maar de rechters gingen daar niet in mee. Bovendien werd hij verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

Ook de uitkijk kreeg veel minder straf dan geëist. Het OM wilde dat hij achttien maanden de cel in zou gaan, maar de rechter kwam uit op zestig dagen, waarvan 47 voorwaardelijk. Volgens de rechters was hij wel schuldig aan de ontvoering, maar had hij geen idee wat er in de kelderbox met het slachtoffer werd gedaan.