Verdachten kunnen een telefoontap van de politie zelf eenvoudig uitschakelen, door zich te 'verschuilen' achter het telefoonnummer van een advocaat. Strafrechtadvocaten hekelen het gebrek aan informatie over deze problematiek.

Advocaten zijn bang dat dit er toe leidt dat ze straks niet meer vertrouwelijk met cliënten kunnen bellen. "Het verbaast me in ernstige mate dat je zomaar een tap kunt laten uitschakelen en dat dit een bekende problematiek is", stelt Bart Nooitgedagt, voorzitter van de Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), maandag tegenover NU.nl.

"Deze mogelijkheid is bij het tot stand komen van het systeem van nummerherkenning met ons niet ter sprake gebracht."

NU.nl onderzoekt de gevolgen van het manipuleren van telefoonnummers. Op verschillende manieren blijkt het mogelijk het telefoonnummer van de afzender te 'spoofen', ofwel de 'afzender' van een telefoongesprek of sms-bericht te veranderen.

Vorige week werd al duidelijk dat het eenvoudig is om nummerherkenning te manipuleren en foutieve gegevens in de administratie van telecomproviders terecht te laten komen. Deze foutieve informatie kan onbedoeld ook worden gebruikt door opsporingsdiensten.

Nummerherkenning is cruciaal bij het tappen van verdachten of getuigen. Het omzeilen van een justitiële tap blijkt simpel; gesprekken tussen verdachte en advocaat mogen niet worden afgetapt, en door de afzender te manipuleren kan iedereen met het nummer 'van' een advocaat bellen zonder dat politiediensten kunnen meeluisteren.

​Probleem

Nooitgedagt stelt dat de mogelijkheid tot 'spoofing' een ernstig probleem kan opleveren voor het huidige systeem. "Als nummers van advocaten kunnen worden misbruikt voor het begaan van strafbare feiten, rijst er een probleem waarvan de consequenties nog niet te overzien zijn", zegt hij.

"Spoofen tast de betrouwbaarheid van de tapgesprekken aan en is zorgelijk voor het (straf)proces. Wij weten niet of het voorkomt en hoe vaak", zegt ook Robert Veldhoen van de Nederlandse Orde van Advocaten. "Uiteraard wachten we op de nadere uitleg van de minister."

Vorige week zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten al in de Tweede Kamer dat politie en justitie bekend zijn met de kwestie. Hij reageert uiterlijk 13 februari per brief op Kamervragen over het manipuleren van telecomgegevens.

Opheldering

PvdA-kamerlid Jeroen Recourt wil echter niet wachten tot die brief, maar vraagt dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer direct opheldering. "Door je als crimineel te verschuilen achter het nummer van een advocaat, kun je kinderlijk eenvoudig uit beeld van justitie blijven", benadrukt hij.

Voor Recourt staat vertrouwelijkheid tussen advocaat en cliënt voorop, maar hij wil wel een oplossing: "Minister Opstelten moet heel snel dit probleem op orde krijgen om grotere criminele organisaties aan te kunnen pakken. De geruststellende woorden van de minister van vorige week aan de Kamer lijken niet terecht."

Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten niet te willen reageren voordat de minister dat heeft gedaan.