De nucleaire top die in maart in Den Haag wordt gehouden, wordt een grote veiligheidsoperatie met verregaande veiligheids- en verkeersmaatregelen.

Dat bleek maandag tijdens een briefing over de maatregelen op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De top wordt op 24 en 25 maart gehouden in het World Forum in Den Haag. Dagelijks zullen 13.000 agenten worden ingezet, vier maal zoveel als bij de troonswisseling vorig jaar, zei Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie.

''Overlast wordt zo veel mogelijk beperkt'', zei Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat. ''Niettemin moeten weggebruikers tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam rekening houden met zeer ernstige verkeershinder."

"Dat geldt ook voor weggebruikers in Wassenaar, Leiden, Katwijk, Noordwijk, de Bollenstreek en Haarlemmermeer.''

Het brugrestaurant over de A4 (richting Den Haag) gaat bijna 3 dagen dicht. Ook het benzinestation en enkele andere bedrijven en horecazaken bij Den Ruygen Hoek sluiten verplicht de deuren.

Dubbele spits

Tijdens de drukste momenten 's ochtends op maandag 24 maart en de middag van 25 maart moet rekening worden gehouden met een "spits bovenop de spits".

Dronkers: ''Het advies is om op die twee dagen niet naar dit deel van de Randstad te komen, als mensen er niet per se hoeven te zijn. Probeer elders of thuis te werken.''

Mensen die tóch in Den Haag, Schiphol en omgeving moeten zijn, kunnen beter buiten de spits reizen, benadrukt Dronkers.

Het is mogelijk dat automobilisten die tussen Amsterdam en Den Haag rijden, via Utrecht moeten omrijden. Het verkeer tussen het noorden en oosten en de Randstad moet misschien via Arnhem en Apeldoorn rijden, om Utrecht heen.

Treinen

De NS zet tijdens de spits op 24 en 25 maart extra treinen en langere treinen in tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Daardoor kunnen er 22.000 mensen per uur met de trein, 10.000 meer dan normaal, aldus Dronkers.

Prorail heeft extra mensen paraat en houdt locomotieven achter de hand om gestrande treinen snel weg te kunnen slepen.

Schiphol

Vanwege de top kunnen vliegtuigen vanaf 10 maart enkele weken lang niet landen op de Polderbaan op Schiphol. De baan wordt gereserveerd voor de hoge gasten. Vliegverkeer boven de Randstad wordt aan banden gelegd.

Het gebied rond de Polderbaan is onderverdeeld in twee zones en is alleen toegankelijk voor bewoners en bedrijven. Wie in de dichtstbijzijnde zone 2 woont of werkt, kan op maandag 24 maart bepaalde tijden het erf niet af.

De gebieden worden afgesloten voor doorgaand verkeer en bewoners en werknemers kunnen alleen naar binnen via een politiepost en op vertoon van hun legitimatiebewijs. In zone 2 bevinden zich zeven adressen. In zone 3 gaat het om 134 woningen en bedrijven

Awacs

Awacs-vliegtuigen van de NAVO zullen het luchtruim bewaken. Recreatieve luchtvaart, zoals sportvliegtuigen en ballonvluchten, is op en rond de top niet mogelijk, zei Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTB). Ook op zee, vooral de strook voor de kust, gelden beperkingen.

''We zijn goed voorbereid'', zei Schoof. Om de top veilig en ongestoord te laten verlopen, zijn tal van zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen.

Balans

De overheid heeft daarbij volgens Schoof gezocht naar een balans tussen noodzakelijke veiligheidsmaatregelen en een ongestoord doorgaan van het maatschappelijk leven. Maar ''hinder is onvermijdelijk, zeker bij vervoer over de weg''.

Nederland blijft volgens Schoof baas in eigen huis. "Er zijn natuurlijk gesprekken over de veiligheidsmaatregelen met de Amerikanen, Russen en Chinezen. Maar we doen alleen wat in onze ogen moet gebeuren, niet in de ogen van anderen."

Grens

Als het nodig is, kan Nederland de grens met buurlanden sluiten tijdens de nucleaire top .

De overheid kan die maatregel nemen als er bijvoorbeeld aanwijzingen zijn dat er ''potentieel gewelddadige groepen'' naar ons land komen die de veiligheid van de top kunnen bedreigen.