Sneeuwbuien hebben zaterdag voor het eerst op grote schaal het noordoosten van Nederland getroffen, waardoor het verkeer last had van gladheid, zo meldde de Verkeersinformatiedienst (VID).

De temperatuur in het noorden lag juist boven het vriespunt. Zoutstrooiers trokken er massaal op uit.

De gladheid leidde op enkele plaatsen tot ongelukken, al bleef de schade vooral beperkt tot materiële schade. Zo gleed bij Kolham in Groningen een auto van de snelweg A7 in een sloot, waarbij de inzittenden er zonder verwondingen vanaf kwamen.

Het KNMI denkt dat in de drie noordelijke provincies gladheid nog tot maandagochtend voor verkeershinder kan zorgen. Plaatselijk hebben lagen sneeuw van meer dan 5 centimeter het landschap wit gekleurd. Het veld van de Groningse Euroborg, waar FC Groningen zondag tegen FC Twente speelt, moet sneeuwvrij worden gemaakt.

Volgens weerplaza.nl ligt er zondagochtend in Oost-Groningen 7 centimeter sneeuw en is het om 06.45 uur 7 graden onder nul. In Leeuwarden is het 3 graden boven nul en in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht 6 graden boven nul. De weersinformatiedienst meldt voor zondag, na af en toe zon, regen vanuit het zuidwesten en in het noorden en oosten 4 tot 8 centimeter (natte) sneeuw erbij, met een kleine kans op ijzel.

Stormschade

In Zeeland en Zuid-Holland, waar de thermometer in de loop van zaterdagavond 7 graden aanwees, kwam de neerslag in de vorm van regen naar beneden en bestond de overlast vooral uit harde windstoten, waarvan ook het verkeer hinder ondervond.

In Middelburg was de brandweer op diverse plekken bezig met het rapen van dakpannen en ontstond ook andere stormschade aan huizen.

Ongeval

In Brabant vond zaterdagavond op de A27 een ongeval plaats waarbij vier auto's waren betrokken. Er was een gewonde die door de brandweer uit zijn voertuig moest worden bevrijd, aldus de politie. De snelweg werd tussen knooppunt Hooipolder en Oosterhout afgesloten voor het verkeer. De oorzaak is nog niet bekend.

In Gelderland belandde een auto in het dorp Halle door onbekende oorzaak in een ondiepe sloot en brak in tweeën. De drie inzittenden werden door de brandweer uit de wrakstukken gehaald en gewond naar een ziekenhuis afgevoerd.

Bekijk de actuele weersituatie