Rabobank schrapt de komende twee jaar nog eens duizend tot tweeduizend arbeidsplaatsen. Het banenverlies vindt plaats bij de centrale organisatie in Utrecht, van waaruit de lokale kantoren worden ondersteund.

Dat maakte de bank vrijdag bekend. Bij de organisatie in Utrecht werken in totaal 11.500 mensen.

Rabo wil de komende twee jaar nog eens 220 miljoen aan kosten besparen. De bank kondigde aan de activiteiten in Nederland te willen herinrichten en daarbij te streven naar honderd lokale banken.

Eerder kondigde de bank al aan achtduizend banen te schrappen bij de lokale Rabobank-kantoren. Dat gebeurt in het kader van het programma Visie 2016De duizend tot tweeduizend banen waarvan nu sprake is, komen daar nog bovenop.

Gedwongen ontslagen

Een woordvoerster van de bank kon vrijdagavond niet zeggen of en hoeveel gedwongen ontslagen er zullen vallen. "De komende maanden wordt dit plan uitgewerkt''. Er komt voor de zomer meer duidelijkheid, beloofde de zegsvrouw.

Voor de mensen die hun baan verliezen, geldt hetzelfde sociaal plan dat al voor de achtduizend mensen bij lokale kantoren is afgesproken.

"De richtlijn hierin is dat de Rabobank alle inspanning levert om mensen van werk naar werk te begeleiden en gedwongen ontslagen te voorkomen. Maar wij kunnen dat niet garanderen'', zei de woordvoerster.

'Sneller en slimmer'

Bestuurder Ralf Dekker laat in een persbericht weten ervan overtuigd te zijn ''dat het beter, sneller en slimmer kan in de centrale organisatie, tegen lagere kosten. Die beweging naar een soberder en slagvaardiger bank, als onderdeel van Visie 2016, is inmiddels volop in gang gezet.

Lokale banken lopen daarin voorop. Volgens plan volgt nu de centrale organisatie".

Rabobank zei ook dat de Nederlandse activiteiten zullen worden samengevoegd met Rabobank International. Dit leidt volgens de bank tot aanvullende kostenbesparingen en ''past in het streven naar één compacte en efficiënte Rabobank-organisatie''.

Reacties vakbonden

De vakbonden zijn geschrokken van het grote aantal banen dat Rabobank de komende jaren extra wil schrappen. CNV-bestuurder Sandra Hendriks liet weten "onaangenaam verrast te zijn''.

Haar collega Jan Paul Veenhuizen van FNV Finance zei vrijdag ook dat het tijdstip van de aankondiging verbazing wekte. Volgens Veenhuizen "wil Rabobank kennelijk een signaal afgeven, maar waarvoor is nog onduidelijk".

Timing

Reinier Castelein van De Unie sprak vrijdagavond in Nieuwsuur van "de zoveelste verrassing die Rabobank voor ons heeft. Het begint gebruikelijk te worden''.

Rabobank brengt maandag zijn ledencertificaten naar de beurs. De Unie vermoedt een verband met de aankondiging van vrijdag.

"Als je de lasten verlaagt, kun je de certificaten meer waard laten zijn. Ik heb de indruk dat de timing uitermate handig is'', aldus Castelein in Nieuwsuur. Hij vindt dat "de werkvloer betaalt voor de schade die aan de top wordt veroorzaakt".

Geschrokken

FNV Finance en CNV lieten weten dat ze er wel van uitgingen dat de reorganisatie bij de lokale kantoren ook gevolgen zou hebben voor het hoofdkantoor in Utrecht. Maar het genoemde aantal lijkt nu wel erg hoog.

"Ik ben geschrokken. We maken ons zorgen over hoe dit nieuws bij medewerkers is geland", aldus Hendriks in een reactie aan NU.nl. 

De CNV-bestuurster zei wel tevreden te zijn over het sociaal plan dat eerder voor de achtduizend mensen bij lokale kantoren is afgesproken en nu ook voor de nieuwe ontslagen zal gelden. "Het is een mooi sociaal plan, waarbij goede afspraken zijn gemaakt over begeleiding van werk naar werk. Daar maakt Rabo ook werk van".

Hendriks laat verder weten dat CNV maandagmorgen meteen in gesprek zal gaan over de positie van de medewerkers bij de Rabobank en hun toekomst. "Wij vragen ons inmiddels wel af waar dit stopt".

Boete

Rabobank betaalde in oktober een boete van in totaal 774 miljoen euro aan toezichthouders in buiten- en binnenland om de Liborrente-zaak, die draait om het manipuleren van een belangrijk rentetarief, te schikken.

Achtergrond: De ontslagrondes van de Rabobank