De kans is groot dat een deel van Nederland vanaf dit weekeinde met winters weer te maken krijgt. De temperaturen in het noordoosten van het land duikelen naar beneden en ook de eerste serieuze sneeuwbuien van de winter zijn in aantocht. 

Het KNMI heeft voor zaterdagavond code geel afgekondigd.

In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland kan vijf tot tien centimeter sneeuw blijven liggen. Verder naar het westen smelt de sneeuw snel weer weg. De westelijke provincies krijgen alleen met regen te maken.

Volgens Weerplaza wint de kou vrijdagnacht terrein en gaat het in het noorden en oosten vriezen. Op de koudste plekken is met -5 graden zelfs matige vorst mogelijk.

Zaterdag komt de temperatuur in het noordoosten nauwelijks boven het vriespunt. In de rest van het land wordt het 2 tot 5 graden. Voor de volgende week verwacht het KNMI temperaturen tot -7 graden.

De winter verloopt tot nu toe te warm. Van ijs en sneeuw is in tegenstelling tot voorgaande jaren nog geen sprake geweest. In de afgelopen weken leek er kouder weer in aantocht maar zette het winterweer uiteindelijk niet door.

Eerste ijsdag

Volgens Weeronline.nl is lokaal de eerste ijsdag van deze winter een feit. In het uiterste noordoosten van het land, in de omgeving van Nieuw-Beerta, komt de temperatuur niet boven het vriespunt uit.

Een dun laagje sneeuw en een koude noordoostenwind zorgen ervoor dat de temperatuur op ongeveer 2 graden onder het vriespunt blijft hangen. In een normale winter hadden er landelijk al 5 ijsdagen geweest moeten zijn, aldus Weeronline.nl.

Nachtopvang

In verband met de verwachte winterse kou heeft de GGD Drenthe de winterregeling van stal gehaald voor daklozen en mensen die wonen in onverwarmde huizen en schuurtjes. Voor hen wordt de komende dagen verwarmde nachtopvang geregeld.

Bekijk het actuele weernieuws