Voor het eerst sinds 2010 is de diefstal van auto's toegenomen. Vorig jaar werden bijna 11.761 personenauto's gestolen, 3,2 procent meer dan in 2012.

De dieven hebben het vooral voorzien op jonge auto's (tot drie jaar oud). Dat meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) vrijdag.

Het percentage auto's dat na diefstal werd teruggevonden, daalde van 46 procent naar 43 procent. Het aantal diefstallen van bestelbusjes is vorig jaar ook toegenomen, met 14,7 procent tot 2501.

Criminelen blijken steeds vaker in staat om de elektronische beveiliging van auto's uit te schakelen. Op het totale wagenpark van ruim 8,5 miljoen voertuigen is het risico dat een auto wordt gestolen 1,4 per 1000.

Het inbouwen van een gecertificeerd mechanisch systeem dat de versnellingsbak of de stuurkolom van de auto blokkeert, verkleint de kans op diefstal volgens de AVc aanzienlijk.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van AVc. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Automerken

Uit de cijfers blijkt dat, naar verhouding, vooral de automerken BMW en Lexus populair zijn bij autodieven. De top 10 van meest gestolen auto's (van nieuw tot drie jaar oud) werd in 2013 aangevoerd door Volkswagen (1355 auto's), op afstand gevolgd door BMW (281) en Audi (163).

Bij de merken Lexus, BMW en Volkswagen gaat het vaak om types die tweedehands een hoge waarde hebben. Van de meeste hybride auto’s is het diefstalrisico per jaar vergelijkbaar met dat van andere jonge auto’s.

Motorfietsen

Het aantal motorfietsen dat werd gestolen nam in 2013 met 8,6 procent toe tot 1963. Bromfietsen en snorfietsen waren in 2013 minder in trek bij dieven dan in het jaar ervoor: het aantal diefstallen nam met 10 procent af tot 14.487.

Op steeds meer plaatsen staan volgens de stichting rekken om bromfietsen aan vast te zetten en brom- en snorfietsers maken er vaker gebruik van.

Beveiliging

Een van de belangrijkste redenen waarom het aantal autodiefstallen is toegenomen is dat het de dieven steeds vaker lukt om de elektronische beveiliging van voertuigen uit te schakelen.

"Het type autodief is aan het veranderen. De gelegenheidsdief heeft plaatsgemaakt voor internationaal opererende criminele groepen", zei AVc-directeur Titus Visser. "Zo'n bende bestaat uit jongens die de auto openbreken, jongens die de software van de motor en de elektronische beveiliging kraken en weer anderen die de papieren vervalsen en de auto's doorverkopen."

Is het openbreken van de auto een kwestie van seconden, het starten en stelen duurt vervolgens hooguit enkele minuten, aldus Visser.