Oud-burgemeester Ricardo Offermanns heeft donderdag van de rechtbank in Rotterdam 120 uur taakstraf gekregen voor "passieve ambtelijke omkoping". 

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. 

De rechtbank in Rotterdam heeft geconcludeerd dat vaststaat dat Offermanns in de sollicitatieprocedure voor de functie van burgemeester van Roermond, "voordeel heeft gehad van informatie die hij niet had mogen ontvangen".

Die informatie, aan Offermans in het geheim verstrekt door VVD-partijgenoot Jos van Rey, was vertrouwelijk en had betrekking op de onderwerpen en vragen die in het sollictatiegesprek van Offermanns aan de orde zouden komen.

Offermanns was dat jaar burgemeester van Meerssen en in de race om burgemeester van Roermond te worden. Van Rey was destijds wethouder voor de VVD in de Limburgse stad en adviseur van de sollicitatiecommissie.

De rechtbank in Rotterdam laat weten dat nog niet bekend is of Offermanns in hoger beroep gaat. 

Dagvaarding

Persofficier Jirko Patist stelt dat Van Rey ook een dagvaarding op de mat kan verwachten nu Offermanns is veroordeeld. De uitspraak geeft volgens hem een duidelijk signaal dat dergelijk gedrag vervolgbaar en strafbaar is. Dat meldt de regionale omroep L1.