Voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie Joris Demmink moet door het Openbaar Ministerie (OM) worden vervolgd wegens vermeend seksueel misbruik.

Dat heeft het Hof in Arnhem dinsdag besloten.

Demmink was tot 1 november 2012 de hoogste ambtenaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij wordt al jaren in verband gebracht met pedofilie, maar heeft de beschuldigingen zelf altijd ontkend.

Het misbruik zou in de jaren negentig hebben plaatsgevonden, tijdens dienstreizen. Twee Turkse mannen van destijds dertien en veertien jaar oud, zeggen door Demmink te zijn misbruikt en na hun aangiften in 2008 en 2010 te zijn geïntimideerd.

Een raadsheer van het gerechtshof lichtte dinsdag toe dat het hof vindt dat ''het beschikbare materiaal voldoende aanleiding geeft voor een redelijk vermoeden van schuld voor verkrachting''.

Getuige

Daarom moet het Openbaar Ministerie nader onderzoek verrichten. Dat betekent dat het OM onder meer een getuige in Turkije moet horen. Een tweede getuige blijkt inmiddels overleden. Daarnaast moet het OM nader onderzoek verrichten naar in- en uitreisgegevens.

Demmink heeft gezegd dat hij sinds 1987 niet meer in Turkije is geweest. Maar de advocaat van de mannen wijst op een Turks document, waaruit zou blijken dat Demmink op 20 juni 1996 nog naar Turkije is afgereisd. Hij heeft zelf altijd ontkend dat hij in 1996 in Turkije was.

Aangiften

De mannen deden twee keer aangifte tegen hem. En hoewel het OM twijfelde aan de betrouwbaarheid ervan, deed de Rijksrecherche wel onderzoek naar Demmink. Daaruit bleken geen strafbare feiten, meldde het OM in februari vorig jaar.

In een zogenoemde artikel 12-procedure hebben ze het gerechtshof in Arnhem gevraagd om het OM alsnog tot vervolging te dwingen.

Een woordvoerster van het OM laat weten dat het besluit van het hof ''een ander besluit is dan het OM voor ogen had''.

''Wij wilden dat de klacht zou worden afgewezen, want er is nooit bewijs gevonden dat hij daadwerkelijk in Turkije is geweest'', lichtte ze toe. Het OM deed al onderzoek naar de in- en uitreisgegevens van Demmink. Justitie gaat bekijken op welke manier meer onderzoek kan worden verricht. Hoe lang het onderzoek gaat duren, is niet duidelijk.

Bewijs

De advocaat van de Turkse jongens, Adèle van der Plas, reageert heel blij op de beslissing. "Na al die jaren worden we nu eindelijk serieus genomen", zegt ze. "We hadden ook een overload aan bewijs."

Het hof benadrukt dat het feit dat er nu meer onderzoek moet worden gedaan, niet betekent dat het hof hem ook schuldig vindt. Over eventueel bewijs zal een rechtbank zich moeten buigen.

Demmink is betrokken bij verschillende rechtszaken. Zo heeft hij het AD voor de rechter gesleept, omdat hij schade zou hebben ondervonden van de berichtgeving van de krant over het vermeende misbruik.

Opstelten

De staat draait tot nu toe op voor de juridische kosten die de oud-ambtenaar maakt voor de rechtszaken. Verschillende partijen in de Tweede Kamer vinden nu dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid dat moet stoppen.

Vervolging wegens een zedenmisdrijf is een pure privézaak, vindt de CDA'er Oskam. Jeroen Recourt van de PvdA gaat er al min of meer vanuit dat de betaling gaat stoppen. ''Dat zou logisch zijn.'' 

Lilian Helder van de PVV is het er ook mee oneens dat het ministerie de advocaat van de voormalige topambtenaar betaalt. De man moet zelf over de brug komen, net als andere burgers, vindt Helder.

Ook de SP wil dat Demmink zelf gaat betalen, omdat het een strafzaak is wegens privéhandelen. Volgens Jan de Wit van de SP krijgt de betaling aan Demmink een beetje het karakter van een rechtsbijstandsverzekering en dat kan volgens hem de bedoeling niet zijn. De Wit vindt het al helemaal niet te verteren omdat er plannen zijn om de rechtsbijstand voor minder bedeelden terug te brengen.

Minister Opstelten zegt dat hij zich op de betalingen gaat beraden.

Bekijk een interview met Opstelten:

'Geen blaam'

Demminks advocaat Mischa Wladimiroff schrijft in een reactie dat een strafrechtelijk onderzoek naar zijn cliënt zal "bevestigen dat Demmink geen blaam treft".

"Dit onderzoek wordt mede gerechtvaardigd vanwege het feit dat de beschuldigingen met regelmaat opdoemen in de media. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door de rechter-commissaris en heeft betrekking op enkele belangrijke kwesties die dusver onvoldoende belicht zijn gebleven."

Wladimiroff zal verder geen mededelingen doen.

Profiel Joris Demmink