De 46-jarige man uit Helmond die vorige week is aangehouden voor de moord op Nicole van den Hurk is een tbs'er die eerder is veroordeeld voor verkrachting. 

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat dinsdag bevestigd na een bericht in het Eindhovens Dagblad.

Volgens de krant is de man zeker twee keer veroordeeld voor verkrachting en mishandeling van vrouwen. Dat concludeert het dagblad na onderzoek. 

De 46-jarige man werd in 2001 veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging vanwege de gewelddadige verkrachting van een 20-jarige vrouw uit Valkenswaard in 2000, vijf jaar na de dood van Van den Hurk. Justitie heeft dit bevestigd. De man woonde toen volgens de krant ook in Valkenswaard.

Het DNA kon volgens de krant destijds worden herleid naar een verkrachtingszaak uit 1987. Een woordvoerder van justitie wil hier niet op ingaan.

Tbs

"De man zit in beperkingen, wat onder meer inhoudt dat zijn advocaat niks over de zaak naar buiten mag brengen. Het is niet juist als wij dan van alles over deze zaak gaan melden", legt de woordvoerder uit.

"Omdat het Eindhovens Dagblad nu met informatie naar buiten kwam voelden wij ons gedwongen te melden dat de man nog geen tbs'er was ten tijde van de moord op Van den Hurk." 

Dat betekent overigens niet per se dat de man niks strafbaars heeft gedaan voor de moord op Van den Hurk, maar het betekent wel dat hij er in ieder geval geen tbs voor heeft gekregen. 

DNA

De tbs was nog niet beëindigd bij aanhouding. De verdachte genoot transmuraal verlof. Dit houdt in dat een tbs'er buiten de beveiligde zone van een kliniek gaat wonen.

De man woonde zelfstandig in Helmond, waar hij vorige week is aangehouden als verdachte in de coldcase-zaak. Zijn DNA heeft overeenkomsten heeft met sporen die op het lichaam van Van den Hurk zijn gevonden.

Wanneer deze sporen zijn gevonden kan het OM niet zeggen, omdat de verdachte in beperkingen zit. Dit houdt onder meer in dat de betrokken partijen geen mededelingen kunnen doen over het onderzoek.

De verdachte wordt in deze zaak beschuldigd van zowel moord als verkrachting. Vrijdag werd de voorlopig hechtenis van de Helmonder met twee weken verlengd.

Doorbraak

De DNA-match werd eind 2012 ontdekt, nadat het onderzoek naar de moord op Van den Hurk een doorstart had gemaakt. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) deed op basis van nieuwe informatie van de politie aanvullend onderzoek. 

Uit de eerder veiliggestelde DNA-sporen uit 1995 zijn met de nieuwe onderzoekstechnieken vervolgens DNA-profielen verkregen, wat een doorbraak betekende in het onderzoek. Dat meldt het OM dinsdag in een verklaringEen woordvoerster weet niet wanneer het DNA bij de veroordeelde is afgenomen.

Lierop

Nicole van den Hurk fietste in de vroege morgen van 6 oktober 1995 vanaf het huis van haar oma naar de supermarkt waar zij werkte in het Eindhovense winkelcentrum Woensel. Ze kwam daar nooit aan.

Op 22 november van dat jaar werd haar lichaam gevonden in de bossen langs de Mierloseweg in Lierop.

Seriedader

De manier waarop Van den Hurk is verkracht, vermoord en achtergelaten is typisch voor een seriedader die zijn slachtoffer niet kent. Hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter heeft dat dinsdag gezegd naar aanleiding van de onthullingen.

''De omstandigheden zijn typisch voor een gewelddadige verkrachter die een onbekende als slachtoffer uitkiest. Dit is ook het type dat het vaakst een seriedader wordt'', aldus De Ruiter.

Haar analyse is opmerkelijk omdat de politie lang heeft gezocht in de familiekring van het slachtoffer. Haar stiefbroer werd tot twee keer toe aangehouden en ook haar stiefvader werd verdacht.

''Dat is niet het eerste scenario waar je bij deze zaak aan moet denken, dat weet een leek. Een bekende van Nicole had immers gemakkelijker dan op een openbare plek het misdrijf kunnen plegen'', reageerde de hoogleraar dinsdag.

Stiefvader

Stiefvader Ad van den Hurk werd eerder onterecht verdacht nadat de stiefbroer van Nicole van den Hurk over hem beweerde dat hij haar zwanger had gemaakt en daarna had gedood. 

Van den Hurk wil nu een schadeclaim indienen tegen de 46-jarige man uit Helmond. De schade die hij leed doordat hij ten onrechte van de moord werd verdacht loopt zeker in de tienduizenden euro's, zegt zijn advocaat Peter van de Laar dinsdag tegen Omroep Brabant. Hij was niet direct bereikbaar voor een bevestiging. 

Zodra de verdachte is veroordeeld, wil de advocaat de claim indienen. Het wordt volgens hem nog een lastige klus om te bepalen wat de schade precies is. Ad van den Hurk was artiest en had een paar hits toen hij als verdachte werd aangemerkt. "Het ging hem financieel heel goed. Toen hij als verdachte werd aangemerkt, stopte dat compleet." 

Door de onterechte verdenking miste Van den Hurk volgens de advocaat veel optredens. "Hij is op een gegeven moment naar Spanje verhuisd omdat hij hier geen werk meer had en hij hier met de nek werd aangekeken." 

Overzicht van zaken met doorbraken door DNA-match