Vijf gouden leeuwaapjes zijn in de nacht van zondag op maandag gestolen uit dierenpark Apenheul in Apeldoorn. 

Het gaat om een apenfamilie, bestaande uit een vader, een moeder en drie kinderen. 

Vorig jaar maart verdwenen dertien dwergaapjes uit dierenpark Wissel, niet ver van Apeldoorn. Van deze aapjes is nooit meer een spoor teruggevonden.

Volgens het dierenpark bezorgt de diefstal de dieren veel stress. Ook wijst de Apenheul erop dat de leeuwaapjes een specifiek dieet hebben. Buiten is het bovendien voor hen in deze maanden in Nederland te koud. De beestjes zijn ongeveer 25 centimeter groot.

Alle leeuwaapjes zijn geregistreerd met speciale chips. Hierdoor kunnen de beesten teruggevonden worden als zij ergens worden gescand.

Politie

De politie is maandag bezig met onderzoek in het uitgestrekte park. Ook worden beelden van beveiligingscamera's nagekeken. De Apenheul heeft maandag alle dierentuinen in Europa geïnformeerd over de diefstal.

De dieven hebben volgens de politie een hek vernield om het terrein op te komen. Ze hebben daarna de toegang tot het binnenverblijf geforceerd en zijn er met de diertjes in hun slaaphok vandoor gegaan. De politie vermoedt dat de dieren particulier worden verhandeld.

"We verwachten niet dat dit het werk is van dierenactivisten. De leeuwaapjes kunnen immers enkel vrij in het tropisch regenwoud overleven. Het is vermoedelijk een diefstal voor mensen die de beesten zelf willen hebben", aldus een woordvoerder van de Apenheul tegen NU.nl.

In Nederland is het verboden om apen als huisdier te houden, maar in andere Europese landen en elders in de wereld niet.

Beschermd

Het gouden leeuwaapje komt alleen nog in Brazilië voor. Er leven nog maar enkele honderden exemplaren in het wild. Dwergapen zijn allemaal beschermd en maken in Europa deel uit van fokprogramma's.