Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft zijn eerste proefverlof achter de rug. 

Dat meldt staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Begin december werd duidelijk dat Teeven Van der G. vanaf 1 februari 2014 tot diens vrijlating in mei maandelijks op verlof moet sturen.

De staatssecretaris wilde Van der G. niet op proefverlof sturen, maar de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) deed een bindende uitspraak. 

"Aan de uitspraak van de RSJ heb ik gevolg gegeven", schrijft Teeven in de brief aan de Kamer. "Inmiddels heeft het eerste verlof plaatsgevonden. Omdat het hier een individuele zaak betreft, kan ik, zeker gelet ook op de aard van de zaak, verder geen enkele mededeling over het verlof doen." 

Achttien jaar

Volkert van der G. werd in 2002 veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor de moord op politicus Fortuyn. Hij komt hoogstwaarschijnlijk in mei vrij, dan heeft hij twee derde van zijn straf uitgezeten.

Gevangenen die zich goed gedragen, kunnen na die termijn onder voorwaarden vrijkomen. In voorbereiding daarop mogen veroordeelden op proefverlof.

Niet geïnformeerd

De broer van de Pim Fortuyn, Marten Fortuyn, wist niet dat de moordenaar van zijn broer al met proefverlof zou gaan. Hij is volgens eigen zeggen niet zoals beloofd, hierover vooraf geïnformeerd. "Eén familielid heeft net een telefoontje gehad", reageert Marten Fortuyn maandag. "Achteraf, en dat is tegen de afspraak."

Marten Fortuyn benadrukt dat de rechtsgang gerespecteerd moet worden en de wetten moeten worden toegepast. "Maar het ministerie van Justitie had het besluit om Van der G. op proefverlof te laten ook kenbaar moeten maken."

Profiel Volkert van der G.