De politie heeft eerder deze week een 46-jarige man aangehouden voor de moord op Nicole van den Hurk in 1995.

De politie heeft dat vrijdag bekendgemaakt. De man is afkomstig uit Helmond. Hij werd aangehouden na DNA-onderzoek.

De verdachte Helmonder wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch. Hij heeft bepaald dat de 46-jarige man nog zeker twee weken vast zit. 

De destijds 15-jarige Nicole van den Hurk uit Eindhoven verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was naar haar bijbaantje. Haar lichaam werd eind november van dat jaar gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Ze bleek met geweld om het leven gebracht.

Tijdens een eerder onderzoek in september 2011 werd het stoffelijk overschot van Van den Hurk opgegraven. Dit zorgde in eerste instantie niet tot een doorbraak. Wel werd gedurende het onderzoek een DNA-spoor van de dader vastgesteld. 

Overeenkomst

Een cold case-team heeft de zaak eind 2012 opnieuw opgepakt. "Uit eerder veiliggestelde DNA-sporen zijn met de nieuwste onderzoekstechnieken vervolgens DNA-profielen verkregen", meldt de politie. 

Vanwege de nieuwe informatie is het DNA van de verdachte vergeleken met de sporen en was er al eind 2012 een match, vertelde een politiewoordvoerder vrijdag. Het DNA van de verdachte zat in de DNA-bank van de politie.

Zes politiemensen werkten sindsdien 'in stilte', zorgvuldig en met veel overleg verder aan de zaak. De verdachte werd uiteindelijk dinsdag in zijn huis in Helmond aangehouden.

De verdachte is een bekende van de politie. De woordvoerder wil niet zeggen of hij eerder is veroordeeld. ''We hadden DNA van hem dat we mochten gebruiken'', zegt hij.

Verhoord

Voor zover bekend kenden de verdachte en het slachtoffer elkaar niet. De Helmonder is afgelopen dagen verhoord. De politie zegt niks over zijn verklaring.

"Er werden al meer mensen aangehouden, dus het blijft afwachten", reageert de stiefbroer van Van den Hurk tegenover Omroep Brabant. De stiefmoeder van Van den Hurk verwacht dat de politie de juiste dader te pakken heeft.

Advocaat

De advocaat van de verdachte vindt het onprofessioneel dat de politie in dit stadium vergaande conclusies trekt en de DNA-match in de zaak een doorbraak noemt.

''Of het een doorbraak is moet nog worden afgewacht. DNA is niet automatisch bewijs van daderschap. Je kan het in dit stadium geen doorbraak noemen. Het trekken van conclusies is nu niet op zijn plaats'', reageerde advocaat Job Knoester vrijdag.

Nabestaanden

De stiefvader en de stiefbroer van Nicole van den Hurk hebben vrijdag verheugd en opgelucht gereageerd op de aanhouding van een 46-jarige verdachte. Ze werden in het verleden zelf verdacht van betrokkenheid bij de moord.

Stiefvader Ad van den Hurk vertelde vrijdag dat de politie hem vrijdagochtend belde. Hij noemde de arrestatie ''verheugend nieuws''. ''Het is een pak van m'n hart. De verdachte heeft gelukkig nog een heel leven voor zich om in de cel te zitten'', reageerde hij.

Overzicht van zaken met doorbraken door DNA-match