Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft donderdag met de fractieleiders van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP gesproken over het op handen zijnde besluit over de gaswinning.

De bewindsman sprak met Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP), de drie partijen waarmee het kabinet eerder al afspraken maakte over de begroting.

Volgens Van der Staaij was het een informeel gesprek waarin de partijen zijn bijgepraat. Met hoeveel de gaskraan kan worden dichtgedraaid, hoeveel geld er komt voor de door aardbevingen gedupeerde Groningers en welke gevolgen dat voor de schatkist heeft, daarover liet Van der Staaij zich niet uit.

Hij wacht het besluit van het kabinet af. ''Het is heel belangrijk dat er iets gebeurt dat draagvlak krijgt in het noorden van het land.''

Schatkist

Ook Pechtold was terughoudend over het gesprek. Hij noemde het informatief en wilde niets kwijt over eventuele financiële consequenties voor de schatkist van het dichtdraaien van de gaskraan. Volgens hem moet het kabinet ''rust en ruimte vinden'' om daarover een goed besluit te nemen. Volgens Van der Staaij en Pechtold is de drie oppositiefracties niet gevraagd in te stemmen met het gasbesluit.

Pechtold verwacht dat de drie partijen nog worden uitgenodigd voor een vervolggesprek als er duidelijkheid is over de gevolgen van het besluit voor de overheidsbegroting voor dit jaar.

Loppersum

Vooral in Loppersum zal de gaswinning fors worden verminderd. Dat besluit zal het kabinet vrijdag naar verwachting nemen, zeggen ingewijden.

Het gebied rond Loppersum wordt het zwaarst getroffen door verzakkingen als gevolg van aardbevingen.

Woensdag werd bekend dat de coalitie van VVD en PvdA werkt aan een akkoord om de gasproductie in Oost-Groningen terug te schroeven. Ook komt er meer geld voor compensatie van het gaswinningsgebied.

53,8 miljard kuub

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) maakte donderdag bekend dat het in 2013 voor 53,8 miljard kuub aan gas uit de Groningse bodem heeft gehaald. 

De productie van de NAM valt binnen de afspraak die het staatsbedrijf heeft gemaakt met de overheid. Tussen 2006 en 2015 mag de NAM in totaal 425 miljard kuub gas winnen uit het aardgasveld van Slochteren; daarvan heeft de NAM inmiddels 335 miljard kuub uit de bodem gehaald.

In totaal zit er nog 726 miljard kubieke meter gas onder Groningen.

Winningsrecord

Het absolute winningsrecord stamt uit 1976 toen de NAM 87,8 miljard kuub gas uit de bodem haalde. In 1981 werd er 59 miljard kuub gewonnen en sinds die tijd werd er jaarlijks minder geproduceerd.

Het gas dat door de NAM wordt gewonnen, wordt afgenomen door gashandelshuis GasTerra. Dat verkoopt het gas weer aan afnemers in binnen- en buitenland. Het bedrijf is voor 50 procent in handen van oliegiganten Shell en ExxonMobil. De rest is in handen van de Staat.

Hoeveel gas jaarlijks door de NAM wordt gewonnen, is sterk afhankelijk van de vraag. Als het koud is, stijgt de vraag uit binnen- en buitenland. Volgens een woordvoerder van GasTerra is er nauw overleg met de NAM over de vraag vanuit de markt en hoe de NAM daarin kan voorzien binnen de afspraken met de overheid.

GasTerra

GasTerra kan nog geen in- en verkoopcijfers over 2013 naar buiten brengen. In 2012 kocht het in totaal voor 83,4 miljard kuub aan gas. Ongeveer 47,2 miljard kuub kwam toen uit de Groningse bodem. De rest van het gas was afkomstig uit kleine gasvelden, het buitenland en zogeheten virtuele handelsplaatsen.

Meer dan de helft van het gas wordt door GasTerra verkocht aan andere landen in Europa. Het handelshuis heeft met buitenlandse afnemers contracten met looptijden van soms wel tientallen jaren.

Een woordvoerder van GasTerra wil niet speculeren over welke gevolgen het gedeeltelijk dichtdraaien van de gaskraan of het eventueel sluiten van een boorput in Loppersum voor het bedrijf heeft. ''We wachten op het besluit van minister Kamp en kunnen dan pas kijken wat de gevolgen zijn. Over consequenties voor contracten met buitenlandse afnemers wil ik niet nadenken. Een overeenkomst is een overeenkomst en daar kom je niet zomaar vanaf."

Achtergrond: Groningen-gasveld bijna grootste ter wereld

Lees ook: vijf vragen over gaswinning