Elf mensen zijn dinsdag opgepakt, omdat ze mogelijk betrokken waren bij grootschalige handel in drugs. 

Ze dealden in hennep en MDMA, de grondstof voor de drug xtc, en bereidden de smokkel van cocaïne uit Venezuela voor.

De verdachten zijn in Wieringen, Almere, Velsen en IJmuiden gearresteerd. In IJsselstein is een hennepkwekerij opgerold. Dat meldde het Openbaar Ministerie.

Een vissersgezin uit het Noord-Hollandse Wieringen speelde volgens het OM een sleutelrol in de bende. De vader (61) en zijn twee zonen (39 en 37) zouden hun vissersbedrijf hebben gebruikt als een dekmantel voor de drugshandel.

Voor de cocaïnesmokkel had de bende eind 2012 speciaal een zeilschip gekocht in Denemarken. Daarmee wilden ze drugs vanuit Venezuela naar Nederland brengen. Op de Noordzee zou de cocaïne moeten worden overgeladen op kleinere schepen ''om de pakkans te verkleinen''.

Luxeauto's

Bij de arrestaties dinsdag is beslag gelegd op luxeauto's, twee vissersschepen, vuurwapens en meer dan 200.000 euro contant. Het is niet bekend of de zeilboot ook in beslag is genomen.

De bende probeerde vorig jaar 30 kilo MDMA naar Engeland te sturen, maar de lading werd onderweg onderschept. Een partij hennep, afkomstig uit Zuid-Afrika, werd gevonden in de haven van Rotterdam. De marihuana zat verstopt in een pooltafel.