Een 24-jarige student aan de Saxion Hogeschool in Deventer, die door de Verenigde Staten wordt verdacht van medeplichtigheid aan phishing (een vorm van cybercrime), kan zijn uitlevering voorlopig in vrijheid afwachten.

Het gerechtshof in Leeuwarden stelde dinsdag de beslissing om de student vast te houden tot nader orde uit.

Het hof wil eerst de een uitspraak van het hof in Den Haag afwachten in een andere zaak die tegen de student loopt. In deze 'Haagse' zaak beslist het hof of de uitlevering tot de zomer kan worden uitgesteld.

Een kortgedingrechter in Den Haag bepaalde in oktober dat de student mag worden uitgeleverd, maar dat hij wel het lopende schooljaar mag afmaken. Zo kan hij zijn studie afronden.

Beroep

Het ministerie van Veiligheid en Justitie ging op verzoek van de VS in beroep tegen deze beslissing. Het hof in Den Haag doet op 4 februari uitspraak in deze zaak.

De autoriteiten in de VS willen dat de student, die van Vietnamese origine is, wordt vastgezet, omdat hij vluchtgevaarlijk zou zijn. De VS is bang dat hij naar Vietnam vlucht, een land waarmee zij geen uitleveringsverdrag mee hebben, zo stelt de advocaat van de student.

De Vietnamese politie zou inmiddels over een volledige bekentenis beschikken van iemand anders, waarmee volgens de student zijn onschuld is komen vast te staan. De VS zien dat vooralsnog anders.