Het aantal mensen dat op de wachtlijst staat voor een donororgaan, is met 11 procent gedaald tegenover vorig jaar.

Op 1 januari 2014 stonden er 1.146 mensen op de wachtlijst, een jaar eerder waren dat er 1.286.

Ondanks de kortere wachtlijst gaan nog steeds 150 mensen per jaar dood terwijl ze op de wachtlijst staan.

Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) dinsdag naar buiten bracht.

Vorig jaar stonden iets meer mensen een orgaan af. In 2013 doneerden 521 mensen bij leven een orgaan. De lichamen van 255 overledenen werden gebruikt voor orgaandonatie, dit leverde 703 orgaantransplantaties op.

Pauzestand

Toch werden er in 2013 iets minder transplantaties uitgevoerd dan in 2012: 1.224 tegenover 1.236. Hoe het kan dat de wachtlijst korter wordt ondanks de afname van het aantal transplantaties, kon een woordvoerster van de transplantatiestichting niet met zekerheid zeggen.

''Mogelijk komt dat doordat mensen doodgaan terwijl ze nog op de wachtlijst staan of doordat ze zich terugtrekken. Zo'n wachtlijst zet je leven in een pauzestand. Je kan bijvoorbeeld niet meer op vakantie. Of mensen trekken zich terug omdat ze er zo slecht aan toe zijn dat ze een transplantatie niet zullen overleven. Het zou ook kunnen dat de selectie bij ziekenhuizen strenger is.''

De cijfers die de stichting dinsdag presenteerde, zijn voorlopig en kunnen nog wat veranderen. Medio 2014 worden de definitieve cijfers bekend.