Nederlandse vrijwilligers stelen jaarlijks minstens 10 miljoen euro van de organisatie waarvoor ze werken. 

Dat meldt onderzoeker Maarten den Ouden maandag in het Reformatorisch Dagblad.

Vaak gaat het om enkele duizenden euro's, maar soms ook om tonnen en in een enkel geval zelfs om nog veel meer. 

Volgens Den Ouden, die onderzoek deed naar fraude en diefstal onder vrijwilligers, is het werkelijke bedrag nog hoger. "De 10 miljoen euro is op basis van zaken die in de publiciteit zijn gekomen. Als dat niet het geval is, kennen we ze niet," zegt hij in de krant.

Jaarlijks komen ongeveer vijftig kwesties aan het licht, zo inventariseerde Den Ouden. "Dat is dus bijna één per week."

In negen van de tien gevallen is de penningmeester de dader; die wordt door zijn bestuur vaak niet of nauwelijks gecontroleerd en kan soms jaren achtereen zijn gang gaan zonder dat iemand iets merkt.

Geschrokken

De belangenvereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV)  zegt dat er zo'n 250.000 vrijwilligersorganisaties in het land actief zijn.

"Logisch dat het ook wel eens mis gaat", reageert woordvoerder Mark Molenaar van NOV tegenover NU.nl. "Er zijn 5,5 miljoen vrijwilligers in Nederland. Dat zijn mensen met hebbelijkheden en onhebbelijkheden."

"Als je het vergelijkt met de fraude die in het bedrijfsleven plaatsvindt stelt het niets voor", zegt Molenaar, die vreest voor imagoschade voor vrijwilligers in Nederland.

Geschrokken

Toch is de belangenvereniging geschrokken van de uitkomsten. Vaak is met enkele simpele maatregelen fraude te voorkomen, aldus de NOV. Daar wil de vereniging haar achterban nadrukkelijk op gaan wijzen.

"Je kunt bij je organisatie bijvoorbeeld een duobaan maken van de penningmeestersfunctie. Of laat iemand van het bestuur meekijken", somt Molenaar op. "Dat lijkt me een normale gang van zaken."

Bovendien is het volgens Molenaar raadzaam om een verklaring van goed gedrag te vragen voor een persoon die binnen een vrijwilligersorganisatie wordt aangesteld als penningmeester.