De politie heeft zondagmiddag de voorzitter van protestgroep Schokkend Groningen aangehouden.

Voorman John Lanting was tijdens een demonstratie het terrein van een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij het dorp 't Zandt opgegaan door een hek door te knippen.

Schokkend Groningen wilde met de actie protesteren tegen de gaswinning door de NAM en de opstelling van het kabinet, vooral van minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Die doet volgens de actiegroep veel te weinig voor mensen die schade hebben door de aardbevingen en het gevoel van onveiligheid dat onder veel Groningers leeft. Schokkend Groningen werd vorig jaar opgericht door boze en verontruste bewoners van het bevingsgebied rond Loppersum.

De politie zette zondagmiddag de toegang tot de gaswinlocatie af, vooral ook om het toegestroomde publiek op afstand te houden. Daarna kon rond 15.00 uur de actievoerder op het NAM-terrein worden aangehouden. Enkele tientallen sympathisanten hebben geprobeerd het politiebusje waarin de man zat tegen te houden. Die kon na een uur toch vertrekken.

Leermens

De actievoerders hebben hun demonstratie in 't Zandt daarop verplaatst naar een andere gaswinningslocatie van de NAM in het nabijgelegen dorp Leermens. Pas wanneer Lanting wordt vrijgelaten vertrekken ze uit Leermens, zo laten ze weten. Los daarvan willen ze de komende dagen opnieuw protesteren.

In eerste instantie hadden zo'n 50 actievoerders zich in Leermens verzameld, maar tussen 18.00 en 19.00 uur daalde dat naar circa 20. 

De laatste demonstranten vertrokken pas toen hun voorzitter rond 20.00 uur werd vrijgelaten, maar kondigden nieuwe acties aan. ''Zolang de gaskraan open blijft maar we geen geld krijgen ter compensatie, gaan we door'', zo meldde een actievoerder. ''Als een van ons het terrein op kan komen, kunnen anderen dat ook. Meneer Kamp kan zijn borst natmaken.''

Bekijk beelden: