De kans is groot dat Nederland komende week toch niet te maken krijgt met echt koud winterweer en sneeuw. 

Hoewel het dit weekend kouder is geworden, zet de temperatuurdaling komende week waarschijnlijk niet door, meldt weeronline.nl zaterdag.

Woensdag voorspelde weeronline.nl nog dat het vanaf maandag echt winter wordt en dat het mogelijk gaat sneeuwen.

Onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië zou koude vrieslucht komende week met een oostenwind worden aangevoerd tot in Nederland. Dit zou gepaard gaan met enige sneeuwval en temperaturen die overdag amper boven het vriespunt zouden uitkomen.

Het hogedrukgebied lijkt echter minder sterk te worden, terwijl een lagedrukgebied boven de Britse eilanden juist krachtiger wordt. Dit lagedrukgebied zorgt voor een meer zuidelijke wind, waardoor echte winterkou Nederland voorlopig niet kan bereiken.

Toch betekent dit niet dat er geen kans is op winterse perikelen, waarschuwt weeronline.nl. Tijdens heldere nachten kan het afkoelen tot rond het vriespunt, waardoor kans op gladheid ontstaat.

Ongebruikelijk

Nederland had de afgelopen tijd te maken met ongebruikelijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Diverse warmterecords sneuvelden. De 14,5 graden van maandag was zelfs de hoogste temperatuur die ooit werd gemeten in het begin van het jaar en de op een na warmste januaridag ooit.

Inmiddels liggen de temperaturen weer rond de normale waarden voor half januari. Zo is de maximumtemperatuur zondag zo'n vijf graden.

Bekijk het actuele weer