De politierechter in Amsterdam heeft vrijdag zes maanden gevangenisstraf opgelegd aan een man die een agent tijdens de jaarwisseling tegen het hoofd schopte. 

Dat liet het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag weten.

Dat was conform de eis tegen de 31-jarige man uit Amsterdam. Bovendien moet de man 350 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Een 43-jarige man kreeg twee maanden cel, omdat hij twee agenten had gebeten. Hij moet bovendien nog twee voorwaardelijke straffen van respectievelijk drie weken en 13 dagen uitzitten, omdat hij eerder in de fout was gegaan. Hij moet het slachtoffer bovendien 200 euro betalen. Het OM had hoger ingezet, met een eis van 4 maanden cel en een vergoeding van 300 euro.

Beide mannen werden tijdens een snelrechtzitting berecht. Nog zeven anderen moeten 'gewoon' voor de politierechter komen, omdat ze zich met oud en nieuw misdroegen.

Grote steden

In de vier grote steden werden kort na nieuwjaar verschillende mensen veroordeeld door de supersnelrechter. De zwaarste straf ging toen naar een 41-jarige Rotterdammer, die een bierflesje gooide naar twee agenten. Hij kreeg 10 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk. Hij ging overigens, net als een aantal andere veroordeelden, in hoger beroep.