Twee veroordeelde xtc-producenten moeten samen 22 miljoen euro criminele winst terug betalen. De rechtbank in Den Bosch heeft dat vrijdag bepaald.

De mannen uit Tilburg en Waalre leidden een criminele organisatie die van 2004 tot en met 2006 in Brabant en België ruim 55 miljoen xtc-pillen maakte en verhandelde. Ze werden daarom veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 11 en 9 jaar.

De rechter becijferde de productiekosten van een xtc-pil op 15 cent en de opbrengst in de groothandel op 57 cent per pil. De totale illegale winst na aftrek van bijvoorbeeld loonkosten schat hij op 22 miljoen euro.

De officier van justitie had van in totaal vier veroordeelden bijna 23 miljoen euro geëist.

Betalen

De twee hoofdverdachten Theo van den E. (50) en Maup P. (47) uit Waalre moeten meer betalen dan geëist, respectievelijk 11,5 en 11,2 miljoen euro.

Een werknemer hoeft vanwege zijn beperkte rol en omdat hij niet meedeelde in de winst veel minder te betalen dan geëist. Ook de mate waarin de ex-vrouw van de man uit Waalre heeft geprofiteerd van de inkomsten werd lager ingeschat.

Volgens het vonnis werd het drugsgeld uitgegeven aan de bouw en luxe inrichting van een woonwagen, dure auto's, paarden, motoren en sieraden terwijl de vrouw een bijstandsuitkering had.