De slachtoffers van ex-neuroloog Ernst Jansen Steur die de zaken tegen drie oud-bestuurders van het Medisch Spectrum Twente bij de tuchtrechter aanhangig maakten, gaan in beroep.

Dat meldt letselschadespecialist Yme Drost vrijdag.

De slachtoffers zijn hevig teleurgesteld in de uitspraak, zei Drost. Ze wilden niet reageren op de uitspraak. Een oud-bestuursvoorzitter is berispt, maar klachten tegen een andere oud-bestuursvoorzitter en oud-bestuurder zijn afgewezen.

Drost noemt het opvallend dat het tuchtcollege niet nader ingaat op de instructie die oud-bestuursvoorzitter Ramaker eind 2003 gaf aan de neurologen. ''Ze mochten niet actief op zoek gaan naar slachtoffers van Ernst Jansen. Dat is nogal wat.''

Oud-bestuurder Tom Zijlstra reageerde zichtbaar opgelucht na het vonnis. ''Ik heb destijds gedaan wat ik moest doen. Ik heb de medicijnverslaving van de ex-neuroloog bij het Openbaar Ministerie en de Inspectie gemeld.''

Volgens hem wilde de bestuursvoorzitter de zaak toen juist binnenskamers houden. ''We zaten niet op een lijn maar ik heb voet bij stuk gehouden.'' Zijlstra betuigde nog zijn medeleven aan de slachtoffers in deze zaak.

Onderzoek

Oud-bestuursvoorzitter Ruud Ramaker van het Medisch Spectrum Twente is door het regionaal tuchtcollege berispt voor het onjuist inlichten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over misstanden rond Jansen Steur.

Volgens het tuchtcollege heeft de oud-voorzitter de kwestie rond de ex-neuroloog zo veel mogelijk binnenskamers willen houden. Ramaker heeft ''niet meegewerkt aan eerdere onderzoeken en nooit gereageerd op de bij het tuchtcollege ingediende klachten''. Hij was ook niet bij de uitspraak aanwezig.

Het tuchtcollege verweet Ramaker vooral dat hij in een telefoongesprek aan een lid van de inspectie meldde ''dat er geen sprake was van onverantwoorde zorg''. Volgens het college zette hij hiermee de inspectie op het verkeerde been.

In februari 2004, kort na vertrek van Jansen, schreef de coördinator van de vakgroep neurologie dat sprake was van incidenten in de patiëntenzorg. Dit had aanleiding kunnen zijn voor nader onderzoek, stelt de tuchtrechter, maar dit wordt de oud-bestuurder uiteindelijk niet verweten. Slechts één neuroloog hield de misstanden als het gevolg van het handelen van Jansen Steur bij, maar meldde die niet aan het bestuur van het ziekenhuis.

Bekijk beelden van de uitspraak:

Chronologie van de zaak-Jansen Steur