Een 40-jarige Amsterdammer wordt verdacht van seksueel misbruik van ongeveer vierhonderd kinderen tussen twaalf en veertien jaar oud via de webcam.

Politie en justitie hebben tot dusver 56 slachtoffers geïdentificeerd. Het gaat om een omvangrijk onderzoek.

Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank Amsterdam in de zaak tegen verdachte Michel S.

De verdachte zit al ruim een half jaar vast. Eerder is geen ruchtbaarheid aan de zaak gegeven.

In omvang is de zaak te vergelijken met de zaak tegen de eveneens vorig jaar aan het licht gekomen zaak tegen Frank R. uit Cuijk, waarin driehonderd meisjes slachtoffer van grooming zouden zijn geworden.

In zijn geval kwam het echter ook tot fysieke contacten, bij Michel S. is het niet zover gekomen. Volgens S.' advocaat heeft hij daartoe ook geen initiatieven genomen. 

De aanklacht tegen S. omschrijft één concrete aangifte, waarbij het gaat om grooming van een 12-jarige jongen. S. deed zich daarbij voor als een meisje. Op een harddisk van S. zijn enkele pornografische filmpjes van deze jongen gevonden. Op internet bediende hij zich van verschillende aliassen waarmee hij zijn slachtoffers om de tuin leidde.

Behandeling

De internetcontacten tussen S. en zijn slachtoffers besloegen veelal enkele maanden. S. heeft in eerdere verhoren bij de politie aangegeven dat hij inziet dat hij "grenzen heeft overschreden". Hij wil graag behandeld worden. Hij heeft onder meer verklaard dat hij "het boek wil sluiten".

S. is medewerker bij een bank. Zijn werkgever is op de hoogte van de aard van de zaak, maar heeft hem niet ontslagen. S. is geschorst.

Hij is een zogeheten ''first offender': S. kwam niet eerder in aanraking met justitie en heeft een blanco strafblad. Zijn ouders waren vrijdag bij de zitting aanwezig.

Aliassen

De slachtoffers van S. zijn voornamelijk jongen, maar ook meisjes. Ze zijn uit het hele land afkomstig, maar niet uit Amsterdam.

S. begaf zich volgens justitie onder diverse aliassen in chatrooms om kinderen aan te zetten tot seksuele handelingen. Hij zou daarbij ook hebben gedreigd beelden op internet te zetten of door te spelen aan bekenden of familie van het slachtoffer.

Het onderzoek strekt zich uit tot in de België, Spanje en de Verenigde Staten. In Nederland is niet alleen de Amsterdamse politie bezig met het onderzoek, maar ook rechercheurs elders in het land.

De eerste melding bij de politie dateert uit 2012. Het onderzoek kwam in april vorig jaar op stoom, na doorzoekingen in de woning van S. en het doorlichten van zijn computer.

De politie heeft vermoedens gehad dat S. na deze doorzoeking opnieuw op zoek is geweest naar kinderen in chatrooms, maar S. ontkende dit vrijdag.

'Geen toename'

"Hoewel er nu twee kort op elkaar volgende gevallen zijn, heb ik niet het idee dat deze vorm van misbruik veel vaker voorkomt", reageert Remco Pijpers, expert op het gebied van kinderen en media voor Mijn Kind Online tegenover NU.nl.

"De politie wordt ook steeds handiger in het vinden van dit soort mensen. Bovendien hielden kinderen eerst vaak hun mond tegen hun ouders als iets dergelijks speelde. Doordat er nu meer aandacht is voor deze vorm van misbruik, vertellen ze het eerder aan hun ouders."

Gesprek

Volgens Pijpers is het vooral belangrijk dat ouders goed met kinderen praten over de gevaren die bij contact via de webcam komen kijken. "Dat kinderen nieuwsgierig zijn is goed, maar ze moeten op jonge leeftijd hun grenzen nog ontdekken. Wees als ouders niet bang om daarover in gesprek te gaan."

"Ouders moeten hun kinderen ook niet bang maken door te veel te wijzen op zaken die niet online niet goed kunnen gaan. Kinderen vrezen dan dat hun ouders boos worden als ze iets meemaken, waardoor ze het niet durven te vertellen. Geef je kind vertrouwen, waardoor ze het idee hebben dat ze bij hun ouders terecht kunnen."

"Kinderen moeten zelf goed beseffen dat ze nee kunnen zeggen en het aan hun ouders moeten vertellen als ze iets meemaken dat ze te ver vinden gaan", voegt Pijpers toe. "Ze kunnen bijvoorbeeld ook terecht op Meldknop.nl, als ze iemand willen aangeven."

'Ernstige kwestie'

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) noemt de omvangrijke Amsterdamse zedenzaak van misbruik via de webcam een ''ernstige kwestie''. Volgens hem hebben politie en Openbaar Ministerie de zaak ''ten volle'' aangepakt en zitten ze er bovenop.

Hij zei dat vrijdag in reactie op het onderzoek naar Michel S., die verdacht wordt van misbruik van honderden kinderen via de webcam. Opstelten is hard bezig om de politie meer mogelijkheden te geven dergelijk misbruik aan te pakken. Eerder wees de rechter de inzet van een lokpuber af.

Opstelten is daarom bezig met een nieuw wetsvoorstel dat inzet van de lokpuber wel mogelijk maakt.