Ook bij andere levensmiddelenfabrieken en bakkerijbedrijven dan Bakkersland worden oude ovens en machines met asbest gebruikt.

Dat bevestigt brancheorganisatie Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vrijdag na berichtgeving hierover in de kranten aangesloten bij De Persdienst.

De federatie kan geen precieze cijfers noemen, maar noemt het waarschijnlijk dat meer bedrijven werken met oudere ovens waar asbest in zit. Volgens een woordvoerder wordt het echter pas een issue als het asbest breekt. "Voedselproducenten zijn verplicht dat te controleren. 

Ze zijn zelf verantwoordelijk", aldus de zegsvrouw. De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) schetst tegenover De Persdienst hetzelfde beeld.

Bakkersland

Zembla meldde donderdag dat in fabrieken van Bakkersland de afgelopen jaren zeker drie keer asbest vrijkwam in ovens. Eenmaal werd daarom een partij brood teruggehaald uit een distributiecentrum.

Bakkersland is de grootste supermarktbakkerij van Nederland. Het bedrijf heeft zestien fabrieken verspreid over heel Nederland en levert onder meer aan Jumbo en Albert Heijn.