Er is geen losgeld betaald voor de vrijlating van de in Jemen ontvoerde Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen.

Dat zegt directeur van particulier onderzoeksbureau Restment, Lenard Prins vrijdag tegen NU.nl.

De Telegraaf meldt vrijdag dat Restment een belangrijke rol heeft gespeeld in de vrijlating van de twee. Volgens de krant zou het bedrijf losgeld hebben ingezameld en zou er "fors" zijn betaald.

Prins ontkent dit tegenover NU.nl. "Er is helemaal geen losgeld betaald voor de vrijlating van Spiegel en Berendsen." Wel bevestigt Prins dat het bedrijf betrokken is geweest bij de kwestie.

Spiegel en haar man werden op 8 juni ontvoerd en begin december in de buurt van de Nederlandse ambassade in Sanaa vrijgelaten. De Jemenitische ontvoerders van Spiegel en Berendsen noemden zichzelf piraten en waren waarschijnlijk geen lid van terreurorganisatie al-Qaeda

Geen onderhandelingen

Ook minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zegt dat er geen losgeld voor de vrijlating van Judith Spiegel en haar partner Boudewijn Berendsen in Jemen is betaald.

''Het beleid van de Nederlandse regering is dat er niet met terroristen wordt onderhandeld en aan terroristen geen losgeld wordt betaald'', zei Timmermans.

Timmermans zei dat de onderhandelingen ''niet zijn uitbesteed. We hebben onze taak vervuld zoals we die moeten vervullen''. Hij weet wel dat de familie van de gijzelaars ''in zee is gegaan met een bedrijf, maar dat is aan de familie. Daar speelt de Nederlandse overheid geen rol in''.