In Amsterdam zijn woensdag twee mannen uit Breda aangehouden omdat ze mogelijk iets te maken hebben met een liquidatie in Amsterdam die eind december plaatsvond.

Dat liet een woordvoerder van de politie donderdag weten. Eerder werd al een 19-jarige man opgepakt in verband met de moord.

Dalibor Spasic uit Servië werd op 27 december beschoten in de Sieg Vaz Diasstraat in Amsterdam. Hij overleed later aan zijn verwondingen.

De mannen die zijn aangehouden zijn 22 en 29 jaar oud. Een groene auto die vlak na het schietincident is gezien, werd gevonden in de woonplaats van de verdachten en is eind december in beslag genomen.

De politie vermoedt dat het motief voor de moord een ruzie in het criminele circuit is en sluit meer aanhoudingen niet uit.

Meer agenten

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten moet meer agenten naar de hoofdstad sturen om de liquidatiegolf te stoppen en op te lossen. Dat zei stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Nieuw-West Achmed Baâdoud donderdag in EenvandaagAmsterdam heeft volgens hem geen controle meer op de stroom van liquidaties.

Sinds begin vorig jaar zijn in Nieuw-West acht moorden gepleegd. Daarnaast kwam het tot andere incidenten waarbij bijvoorbeeld schoten werden gelost zonder dat iemand werd geraakt. 

Zaterdag werd nog een 39-jarige man, de oud-eigenaar van discotheek The Sand in het Westelijk Havengebied, doodgeschoten in de Slauerhoffstraat in Amsterdam Nieuw-West. Hij zou op dat moment zijn anderhalf jaar oude zoontje op zijn arm hebben gehad. Ook zijn 8-jarige dochter zou getuige zijn geweest van de moord op haar vader. De moord is de tweede afrekening in minder dan twee weken tijd. 

Capaciteit

Baâdoud wil niet alleen meer agenten, maar ook de beste agenten beschikbaar krijgen voor de burgemeester in Amsterdam.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan erkent de stijging van het aantal liquidaties in de hoofdstad, maar twijfelt niet aan de capaciteit van de politie. "Ten opzichte van vroeger hebben ze meer verdachten gearresteerd en dat mag het vertrouwen wettigen dat we het er ook weer onder krijgen. Elke verdachte is weer zoveel jaren van de straat."

Volgens Baâdoud krijgt het probleem te weinig prioriteit. Hij stelt dat Amsterdam geen controle heeft. "Omdat ik acht liquidaties in mijn stadsdeel in een jaar tijd heb, geeft dat nou niet het gevoel dat we daar de controle in hebben", aldus de stadsdeelvoorzitter. 

'Slap'

Fractievoorzitter van de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad Robert Flos stelde woensdag nog de aanpak van Baadoud (PvdA) te slap te vinden. Met voorlichting op scholen en "onrealistische voorstellen" zoals het plaatsen van kazernes in Nieuw-West zou de veiligheid er niet snel beter op worden. 

Flos wil dat Nieuw-West direct als veiligheidsrisicogebied wordt aangewezen, zodat de politie daar preventief kan fouilleren op wapens. Hij vindt dat zo duidelijk de norm wordt gesteld dat wapens niet op straat horen in Amsterdam. Ook verwacht hij dat mensen met wapens de buurt gaan mijden.