Burgemeester Eberhard van der Laan komt een aantal coffeeshops in Amsterdam tegemoet door ze niet direct te sluiten, maar met beperkte openingstijden nog wat tijd te gunnen de zaak af te bouwen dan wel om te vormen.

Dat stelt de gemeente in verweer tegen de coffeeshophouders die menen dat de burgemeester hen de nek omdraait met een nieuwe bepaling dat ze niet meer overdag open mogen zijn.

Elf coffeeshops stonden donderdag in de rechtbank van Amsterdam tegenover de gemeente, omdat ze willen dat de beperking van hun openingstijden van tafel gaat.

Ruim dertig wietwinkels in de hoofdstad moeten dicht, omdat ze te dicht bij een middelbare school liggen. Om overlast te voorkomen, gaat dat in stappen tussen komende zomer en 1 januari 2016.

Met ingang van begin dit jaar beperkt de burgemeester wel de openingstijden. De shops mogen op schooldagen pas om 18.00 uur open, in plaats van 07.00 uur.

Omzet

De coffeeshopeigenaren nemen het de burgemeester kwalijk dat ze pas in november te horen kregen dat de toegestane openingstijden worden aangepast. Ze eisen dat de lopende vergunningen ongewijzigd blijven, totdat ze op basis van het zogenoemde afstandscriterium de deuren moeten sluiten.

''Dit besluit kost deze ondernemers meer dan de helft van hun omzet. Ze gaan failliet voordat ze kunnen verhuizen'', stelt een van de betrokken advocaten.

Positief

Namens de burgemeester werd tegengeworpen dat de ondernemers eigenlijk al dicht hadden moeten zijn, oorspronkelijk per 1 januari 2012. ''De gemeente ziet dit als positief besluit voor de coffeeshophouders. U krijgt extra tijd om naar de sluiting toe te werken.''

De rechter doet op 23 januari uitspraak. Tot die tijd is de beperking van de openingstijden opgeschort.