Weer is er sprake van frictie tussen justitie en Edwin de Roy van Zuydewijn, de voormalige echtgenoot van prinses Margarita. 

Het Openbaar Ministerie wil DNA bij hem afnemen naar aanleiding van een geval van valsheid in geschrifte waarvoor De Roy van Zuydewijn in augustus vorig jaar is veroordeeld tot een taakstraf.

Zijn raadsman Gabriel Meijers heeft bezwaar tegen dat voornemen gemaakt.

"Ik heb in een telefonisch onderhoud met het bureau DNA van het Openbaar Ministerie geprotesteerd tegen dat voornemen", aldus Meijers. Het OM zocht contact met hem enkele dagen voor het Kamerdebat over zijn cliënt op 4 december, toen het op zoek was naar zijn cliënt.

Justitie deelde de advocaat kort daarna per brief mee dat het had besloten het afnemen van DNA uit te stellen tot de behandeling van het hoger beroep in deze zaak.

Onbegrijpelijk

"Ik heb onder meer gezegd dat ik niet begreep hoe het afnemen van DNA kon helpen in een zaak van valsheid in geschrifte", vertelt Meijers. "Hoe kan DNA in dergelijke gevallen opportuun zijn? Volgens mij heeft de minister van Justitie dat ook al eens gesteld."

In maart is er een regiezitting voor het hoger beroep in de zaak tegen de 47-jarige De Roy van Zuydewijn.