Het grootste bakkersbedrijf van Nederland, Bakkersland, heeft vorig jaar zomer een partij brood teruggehaald omdat er asbest uit een oven op terecht was gekomen.

Het brood lag al bij het distributiecentrum van een supermarkt, meldt het televisieprogramma Zembla donderdag op basis van asbestinventarisatierapporten.

Het bakkersbedrijf benadrukt donderdag dat het brood niet daadwerkelijk in de schappen terecht is gekomen.

Bij het laatste incident was vorig jaar het asbest terechtgekomen op het brood dat voor een supermarkt bestemd was. De partij kon uit de handel worden gehaald voordat het daadwerkelijk in de schappen lag.

Het brood was afkomstig uit een fabriek in Zwanenburg. Ook in fabrieken in Wateringen in 2011 en in Waalwijk vorig jaar is asbest vrijgekomen.

Oude ovens

Veel bakkerijen bakken nog met oude ovens waar asbest in verwerkt is als isolatiemateriaal. Bakkersland, een van de grootste broodconcerns van Nederland, stelt dat altijd 'asbestveilig' gewerkt is, omdat in de gaten werd gehouden of er beschadigingen waren aan het isolatiemateriaal. 

Het vervangen van die oude ovens gaat volgens Bakkersland zeker twee jaar duren.

Gevaar

In Zembla, dat donderdagavond wordt uitgezonden, stelt het concern dat consumenten geen gevaar lopen, omdat het eten van asbest niet gevaarlijk zou zijn.

Maar volgens een longarts van het Erasmus MC in Rotterdam is nog maar heel weinig onderzoek gedaan naar het binnenkrijgen van asbest via het maag-darmkanaal. Hij ziet jaarlijks tientallen nieuwe patiënten met asbestkanker in de buikholte.

Wim van der Linden, voormalig voorzitter van de ondernemingsraad van Bakkersland, zegt in de uitzending dat het bedrijf geen geld heeft om de asbestovens te vervangen omdat bakkerijen worden afgeknepen door supermarkten. "Als die meer marge zouden geven, zouden alle ovens vernieuwd kunnen worden."

Onrust

Volgens Bakkersland veroorzaakt Zembla mogelijk onnodig onrust over de bereiding van brood door de bakkerijen.

Asbest is een mineraal wat tot in de jaren tachtig werd gebruikt als bouwmateriaal onder meer omdat het sterk is, slijtvast, isolerend en goedkoop. Sinds 1993 is het verboden asbest te gebruiken als bouwmateriaal in wegen, gebouwen en daken vanwege de gevaren voor de gezondheid.

Vervangen

PvdA-Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers vindt dat de ovens vervangen moeten worden. "De PvdA vindt het onbestaanbaar dat er mogelijk jarenlang asbest in veel van ons brood zat", zegt Dikkers.

"De consument heeft namelijk recht op een eerlijk en gezond product." Dikkers wil volgende week van minister Edith Schippers van Volksgezondheid horen welke risico's de consument heeft gelopen.

Albert Heijn

Supermarktconcern Albert Heijn ziet geen aanleiding om actie te ondernemen. Dat heeft een woordvoerder donderdag gezegd.

Volgens de woordvoerder heeft Bakkersland indertijd aan Albert Heijn gemeld dat er asbest op brood terecht was gekomen. Bakkersland heeft de betreffende partijen brood vernietigd.

Dat in bakkersovens soms asbest zit is volgens de woordvoerder van het supermarktconcern een bekend gegeven. Daarom onderzoekt Albert Heijn brood dat het afneemt steekproefsgewijs op aanwezigheid van stoffen die er niet in horen waaronder asbest, aldus de woordvoerder.

De grootgrutter weet zeker dat het brood in de Albert Heijn supermarkten ''geen spoortje asbest'' bevatten. ''Nu niet en in het verleden ook niet'', benadrukt de woordvoerder.