Dit jaar worden 875.000 mensen uitgenodigd mee te doen aan een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Het onderzoek gaat uit van de rijksoverheid en is bedoeld voor iedereen van 55 tot 75 jaar. 

De doelgroep kan vanaf maandag de uitnodigingen in de bus verwachten.

Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag weten. Het RIVM coördineert het onderzoek.

Mensen uit de leeftijdsgroep ontvangen eerst een brief met een vooraankondiging. Twee weken later valt een paarse enveloppe in de bus met daarin een ontlastingstest, een gebruiksaanwijzing en informatiefolder.

Bij de test prikt de deelnemer op vier plaatsen in zijn of haar ontlasting. De test moet daarna worden opgestuurd naar een laboratorium voor analyse. Als het lab bloed in de ontlasting vindt, volgt een inwendig kijkonderzoek. Het RIVM benadrukt dat bloed niet altijd hoeft te duiden op darmkanker.

Geleidelijk

Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt geleidelijk ingevoerd. Dit jaar benadert het RIVM alle mannen en vrouwen die geboren zijn in 1938, 1939, 1947, 1949 en 1951.

In de komende jaren volgen de andere geboortejaren. In 2019 moet het systeem volledig operationeel zijn en krijgt de doelgroep elke twee jaar een uitnodiging.

De diagnose darmkanker treft elk jaar dertienduizend mensen. Per jaar sterven vijfduizend mensen aan de ziekte.