Rector magnificus Frank van der Duyn Schouten van de Vrije Universiteit in Amsterdam denkt niet dat hoogleraar ruimtelijke economie Peter Nijkamp bewust zelfplagiaat heeft gepleegd.

''Ik vermoed geen opzet'', zei Van der Duyn Schouten dinsdag tegen de NOS.

Nijkamp zou in meerdere publicaties zonder bronvermelding teksten hebben gebruikt uit eerder werk van hemzelf en co-auteurs. Van der Duyn Schouten vermoedt dat de hoogleraar in een 'hoge mate van slordigheid' met zijn werk omging. Hij verwacht dat de kwestie Nijkamp zal schaden.

De rector magnificus pleit voor een nuancering van de discussie over plagiaat en zelfplagiaat. ''In het verleden ging men er anders mee om'', zegt hij. Volgens hem kwam het nog wel eens voor dat iemand een publicatie had geschreven, er op een congres een verhaal over hield en vervolgens werd gevraagd om daarvan een samenvatting op te nemen in de zogenoemde proceedings, een collectie van academische stukken.

Het is nu niet meer gebruikelijk om te publiceren met verwijzingen naar eerdere stukken zonder expliciete bronvermelding ''Alles wat gepubliceerd wordt, moet volledig origineel werk zijn'', aldus Van der Duyn Schouten.

Zelfplagiaat is het hergebruik van eigen teksten zonder verwijzing naar de oorspronkelijke bron.