Het aantal gemeenten is het afgelopen jaar verder gedaald. Nu zijn er 403 en dat zijn er vijf minder dan vorig jaar.

Door de daling komen er steeds meer grotere gemeenten.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Vorig jaar waren er gemeentelijke herindelingen in Friesland en Zuid-Holland. Het samenvoegen van gemeenten is al een tijdje aan de gang.

In 2014 beslaan elf gemeenten een oppervlakte van meer dan driehonderd vierkante kilometer. In 2000 waren dat er nog zes.

De stijging van gemeenten met een grote oppervlakte gaat gepaard met een daling van hele kleine gemeenten. 

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

In 2000 was de kleinste gemeente, Bennebroek, nog geen twee vierkante kilometer. Nu is de kleinste gemeente, Schoonhoven, bijna zeven vierkante kilometer. Nog vijf andere gemeenten zijn kleiner dan tien vierkante kilometer, Westervoort, Oegstgeest, Bussum, Krimpen aan den IJssel en Heemstede. In 2000 waren er 28 gemeenten kleiner dan tien vierkante kilometer.

Fusie

Vorig jaar is de gemeente De Friese Meren ontstaan uit een fusie van Gaasterlân-Sleat, Lemsterland, Skarsterlân en een deel van Boarnsterhim. De rest van Boarnsterhim is verdeeld over Heerenveen, Leeuwarden en Súdwest-Fryslân. De gemeente Boarnsterhim is opgeheven. In Zuid-Holland is Alphen aan den Rijn uitgebreid met Boskoop en Rijnwoude.