In veel gemeenten zijn er problemen om kandidaten te vinden voor de gemeenteraadsverkiezingen. 

Dat blijkt uit een enquête die het tv-programma Nieuwsuur liet houden onder de griffiers. 97 van hen zeggen dat het in hun gemeente lastig is om kandidaat-raadsleden te vinden.

In zeker twintig gemeenten doen partijen in maart niet mee aan de verkiezingen omdat ze geen kandidaat-raadsleden kunnen vinden. Het probleem speelt vooral in kleinere gemeenten, met vijftigduizend inwoners of minder en bij zowel lokale partijen als bij afdelingen van landelijke partijen.

Zorgen

Deskundigen en raadsleden maken zich zorgen om de trend. Oud-burgemeester Jan Mans, die in meerdere gemeenten heeft gewerkt als burgemeester of waarnemer, is vooral bezorgd om de kwaliteit van de raadsleden.

"Als je een minder grote vijver hebt om uit te vissen, zal onvermijdelijk het niveau van de raadsleden verder zakken", zegt hij zondagavond in het programma. Volgens hem was dat niveau al niet zo hoog.

Controle

Directeur van de Rotterdamse Rekenkamer Paul Hofstra noemt de controle van de raadsleden op de nieuwe taken die gemeenten erbij krijgen een probleem.

"Als je ziet dat in een grote raad als Rotterdam er maar drie raadsleden zijn die verstand hebben van financiën, dan kun je je afvragen hoe dat in kleinere gemeenten moet."

De enquête werd gehouden door de Vereniging van Griffiers en door 220 van de in totaal 408 gemeentelijke griffiers ingevuld.