Het meldpunt Vuurwerkoverlast.nl heeft in de kerstvakantie in totaal 89.623 klachten gekregen over vuurwerkoverlast. 

Dat zegt Arno Bonte, een van de initiatiefnemers van het meldpunt, kort na de sluiting zaterdag om 12.00 uur.

Rond vorige jaarwisseling was zo'n 7500 keer minder geklaagd. Bonte wijt de stijging niet aan toegenomen bekendheid, maar aan daadwerkelijke groei van de overlast.

De initiatiefnemers, 15 lokale GroenLinks-fracties, hadden juist op minder meldingen gehoopt aangezien een aantal gemeenten maatregelen heeft genomen tegen vuurwerkoverlast.

70 procent van de meldingen van dit jaar betreft harde knallen door vuurwerkbommen, 15 procent gaat om gestreste huisdieren door het vuurwerk. 5 procent gaat over gevaarlijke situaties op straat en 4 procent over vernieling. Rondslingerend afval (3 procent), kruitdampen (2 procent) en bedreiging of belemmering van hulpverleners die in actie komen bij vuurwerkproblemen (1 procent) maken de lijst af.

Bonte wist zaterdag nog niet hoeveel mensen in totaal naar het meldpunt zijn gestapt: ''Het zou natuurlijk best kunnen dat één persoon meerdere meldingen heeft gedaan''. Vuurwerkoverlast.nl analyseert de klachten en stuurt eind januari een rapport met aanbevelingen naar de Tweede Kamer en naar de burgemeesters van de gemeenten van de 15 deelnemende fracties. Als het aan de initiatiefnemers ligt, zouden alleen professionals nog vuurwerk mogen afsteken.