De supersnelrechters bij diverse rechtbanken in Nederland hebben vrijdag veel verschillen in straffen opgelegd. 

In Utrecht legde de supersnelrechter mildere straffen op voor drie mannen die zich op oudejaarsavond schuldig hebben gemaakt aan geweld tegen de politie en brandweer.

De rechter legde een 29-jarige man drie maanden gevangenisstraf op, waarvan één maand voorwaardelijk, voor het slaan van een agent. Eerder was vijf maanden, waarvan één voorwaardelijk, geëist. Ook moet hij de agent een schadevergoeding van 125 euro betalen.

De Utrechter ging de politie te lijf toen zijn 19-jarige neef werd gearresteerd. Die kreeg vier weken cel, waarvan twee voorwaardelijk, omdat hij vuurwerk naar de politie had gegooid. De eis was eerder zes maanden, waarvan twee voorwaardelijk. Ook legde de rechter hem een straatverbod op voor de volgende jaarwisseling.

Een 20-jarige man die een agent bij de keel had gegrepen, kreeg een werkstraf van zestig uur, waarvan twintig uur voorwaardelijk. Ook hij kreeg van de rechter een straatverbod voor de volgende jaarwisseling.

In alle gevallen woog de rechter in Utrecht mee dat de feiten zijn gepleegd tijdens oud en nieuw en dat justitie voor streng optreden had gewaarschuwd. "Een gewaarschuwd mens telt voor twee."

Amsterdam

In Amsterdam bepaalde de supersnelrechter dat een 27-jarige Portugees op vrije voeten komt. Die zou in de vroege nieuwjaarsochtend op Amsterdam Centraal Station twee medewerkers van de NS hebben geslagen en bespuugd.

De rechter veroordeelde de man voor mishandeling van een van de twee medewerkers, maar vond dat hij na drie dagen cel genoeg is gestraft. Wel moet hij nog 150 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

De officier van justitie eiste twee weken cel, waarvan tien dagen voorwaardelijk. Een hogere strafeis dan normaal, omdat het incident te maken heeft met de jaarwisseling en het geweld was gericht tegen personeel dat de "publieke zaak" dient.

De rechter vond het incident niet specifiek gerelateerd aan oud en nieuw. "De NS heeft wel vaker problemen met mensen bij volle treinen." Ook sprak hij de man vrij van belediging door spugen, omdat de betreffende medewerker niet duidelijk heeft gemaakt dat hij zich hierdoor in "zijn eer en goede naam" voelt aangetast.

Den Haag

In Den Haag heeft de supersnelrechter drie verdachten celstraffen opgelegd. De hoogste straf was zes maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk, wegens het gooien van zwaar vuurwerk naar de politie. De rechter volgde de eis van de officier van justitie. De betrokken verdachte mag de komende twee jaarwisselingen de deur niet uit.

In een andere zaak ging het om het in het gezicht trappen van een agent. De rechter kwam tot vier maanden cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk, en een straatverbod voor de volgende jaarwisseling.

In een derde zaak (aanklacht: het gooien van vuurwerk naar de politie) legde de rechter twee maanden cel op, waarvan een maand voorwaardelijk - een maand lager dan geëist, plus een straatverbod voor de volgende jaarwisseling. In Den Haag staan in totaal acht verdachten terecht.

Rotterdam

De supersnelrechter in Rotterdam heeft vrijdag hogere straffen uitgedeeld dan normaal, omdat het geweld in de zaken in verband stond met de viering van oud en nieuw. In drie van de vier zaken legde de rechter straffen op die gelijk waren aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Zo kreeg een 41-jarige Rotterdammer tien maanden celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk, omdat hij een bierflesje naar twee agenten gooide. Ze legde de man tijdens de komende jaarwisseling ook huisarrest op.

In de tweede zaak kreeg een eveneens 41-jarige Rotterdammer een half jaar cel, waarvan één maand voorwaardelijk. Hij bedreigde na een feestje bij zijn oom in dronken toestand enkele mensen met de dood en beledigde twee agenten. Ook hier oordeelde de rechter dat het geweld in direct verband stond met de jaarwisseling.

In de zaak van een 19-jarige man die in Zwijndrecht voor een politieauto ging staan, gold dat directe verband niet, zei de rechter. Maar het lag wel in het verlengde van de viering van de jaarwisseling. Toen de agenten de man vroegen aan de kant te gaan, schopte en sloeg hij een van hen. Dat leverde de man onder meer een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf op.

'Blijven mensen'

Advocaat Mark Teurlings slaat niet steil achterover van de verschillen in oopgelegde straffen. "Het blijven mensen, die rechters. De één denkt: dit is een zaak zoals alle andere en die zal ik ook zo behandelen. De ander denkt: dit is iets bijzonders, er zitten journalisten in de zaal, ik zal ze eens wat laten zien."

Het moet, omwille van het aanzien van de rechtspraak, niet te veel uiteenlopen, vindt Teurlings, maar uiteindelijk vallen de verschillen wel uit te leggen. "Er is altijd wel een reden voor. De ene zaak is nu eenmaal de andere niet, zoals dus ook de ene rechter de andere niet is."

Teurlings wijst erop dat de samenleving grosso modo teleurgesteld reageerde toen bij eerdere rechtszittingen rond jaarwisselingsfeiten de rechter niet meeging met het Openbaar Ministerie, dat al eerder "hoog in de boom ging zitten". Volgens de raadsman kan die teleurstelling van invloed zijn geweest op de houding van de rechter nu.