Justitie in Breda heeft donderdagavond nog een verdachte van de ongeregeldheden in Veen op vrije voeten gesteld. 

Vrijdag worden er acht verdachten aan de rechter-commissaris voorgeleid. Die beslist of het voorarrest nog langer moet duren.

Van deze acht komen er vier uit Veen zelf. De anderen zijn afkomstig uit Wijk en Aalburg, Brakel en Den Bosch. Twee van de acht zijn minderjarig (zeventien), de oudste is 35.

De politie pakte dinsdagochtend in totaal 101 mensen op, nadat zij de politie hadden bekogeld met zwaar vuurwerk en flessen. De overgrote meerderheid (83) werd donderdag al in vrijheid gesteld. Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) is ook in een café geweld gepleegd tegen agenten.

Advocaten van de verdachten die vrijdag moeten voorkomen, zetten bij de rechter-commissaris vooral hun vraagtekens bij de wijze van oppakken.

'Redelijk vermoeden'

Joost Dionisius zegt dat er voor de politie iemand oppakt een 'redelijk vermoeden van schuld' moet zijn. ''Dat was er niet, want iedereen is gewoon maar opgepakt. Ik zou willen dat de rechter-commissaris een signaal afgeeft dat deze werkwijze niet valt te billijken.''

Advocaat Marc Crombach vertegenwoordigt vrijdag twee verdachten die niet buiten waren, maar alleen in de kroeg zaten. ''Ik heb ook geen reden om aan te nemen dat ze niet alleen maar rustig een biertje dronken.''

De rechter-commissaris beslist aan het eind van de middag of ook de laatste verdachten vrijkomen of niet.