De Groningse commissaris van de koning Max van den Berg vindt dat er minstens 1 miljard euro naar het aardgasgebied in Noordoost-Groningen moet gaan.

Dat zei Van den Berg donderdag in een interview op Radio 1. Het geld zou gebruikt moeten worden om problemen op het gebied van werkgelegenheid en aardbevingen op te lossen. 

Volgens Van den Berg zijn de winning van aardgas en de daaruit voortvloeiende problemen een zaak van nationaal belang.

"Nederland moet beseffen dat er in Noordoost-Groningen iets aan de hand is wat een antwoord nodig heeft. En dat het niet eventjes opzij geschoven kan worden."

Volgens de commissaris profiteert heel het land van de gaswinning in Groningen en is het juist daarom hard nodig dat er zaken worden gedaan met het gebied. "Anders komen de mensen hier, maar ook de winning van het gas, echt in de problemen. Er moeten maatregelen worden genomen die werken."

Bescheiden bedrag

Van den Berg vindt een miljard een uiterst bescheiden bedrag voor het gebied dat al zo lang met tegenslagen te maken heeft. "Men heeft berekend dat nog voor 150 miljard aan gas gewonnen kan worden."

"Wanneer een procent daarvan wordt gestoken in de werkgelegenheid en beschadigde gebouwen, lijkt me dat een redelijker bedrag. Er moet royaal en op een verstandige manier opnieuw begonnen worden met dit gebied."

De commissaris is van mening dat er tot nu toe geen goed antwoord is gekomen uit Den Haag, maar dat dit wel snel nodig is. "Anders ebt het vertrouwen weg. Je voelt dat de stemming bitterder wordt."

"Minister Kamp moet snel over de brug komen met een goed plan en serieus met ons in gesprek gaan. Ik denk dat we de komende weken zaken moeten doen met elkaar."

Actievoerders

Enkele honderden leden van de groep 'Groningen in Opstand' voerden donderdagavond in het provinciehuis in Groningen actie tegen schade door aardbevingen. De groep vindt dat het tijd wordt dat er maatregelen komen om de veiligheid in Noord-Groningen te waarborgen.

De leden voerden actie bij de start van de nieuwjaarsreceptie van de provincie. Van den Berg nodigde de actievoerders uit om de nieuwjaarsreceptie binnen bij te wonen. Volgens hem is het begrijpelijk dat zij de situatie rond de aardgaswinning in Groningen zat zijn.

''Er moet nu echt iets gebeuren. Mensen blijven tot nu toe heel nuchter en heel netjes, maar dan moet men wel luisteren'', aldus Van den Berg. "We moeten het geduld van Groningers niet eindeloos op de proef stellen. Er moet nu gehandeld worden."

De actiegroep Groningen in Opstand, die onlangs werd opgericht, heeft ruim 16.000 likes op Facebook. Vrijdag staat er een actie gepland in Delfzijl.