De gewelddadige confrontatie in Veen tussen jongeren en de politie in de nacht van maandag op dinsdag is niet spontaan ontstaan, zo vermoedt het Openbaar Ministerie (OM). 

Door de politie zijn kort na de aanhoudingen in en bij de horecagelegenheid waar de onlusten zich afspeelden, bivakmutsen, bijzonder zwaar vuurwerk en pepperspray in beslag genomen.

Dat liet justitie donderdag weten. De impact op de betrokken politiemensen, die werden verrast door de geweldsexplosie, is groot, stelt het OM.

Veen was op oudejaarsdag het toneel van ongeregeldheden. Nadat een autowrak in brand was gestoken, belaagden jongeren brandweerlieden en politieagenten. Ze gooiden onder meer met lege flessen en zwaar vuurwerk.

Inmiddels is of mag het grootste gedeelte van de totaal 101 verdachten naar huis. Negen verdachten blijven in ieder geval tot zeker vrijdagochtend in de cel.

Minderjarig

Van deze negen verdachten zijn er twee minderjarig. Woensdag werden er al negen vrijgelaten, de rest (83) mag in de loop van donderdag naar huis. Voor alle vrijgelaten personen geldt dat zij nog steeds verdachten zijn, aldus het OM.

De negen die blijven vastzitten, moeten vrijdag voor de rechter-commissaris verschijnen. Die zal verder beslissen of ze nog langer vast moeten blijven.

Dat heeft advocaat Erik Thomas donderdag gezegd. Volgens hem gaan er zeker acht verdachten vrijdag naar de rechter-commissaris, van wie er drie minderjarig zijn. Mogelijk komen daar nog twee verdachten bij.

Onterecht

Het Openbaar Ministerie (OM) schat dat zo'n dertig mensen onterecht zijn aangehouden. Dat zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Hij noemt dat "spijtig, maar onvermijdelijk bij dit soort ongeregeldheden".

Donderdagochtend werd bekend dat de advocaat van vier opgepakte minderjarigen een schadevergoeding wil voor zijn cliënten. 

Deze jongeren zijn woensdag vrijgelaten en hebben volgens raadsman Karsten Verkaart onterecht vastgezeten.