Bij de rechtbank in Amsterdam staan vooralsnog voor vrijdag twee supersnelrechtzittingen gepland, allemaal wegens geweld tegen een politieagent.

De verdachten maakten zich schuldig aan bijten, spugen of schoppen in het gezicht.

Het Openbaar Ministerie (OM) in de hoofdstad heeft volgens een woordvoerder 26 zaken gekregen die met de jaarwisseling te maken hebben.

In zes gevallen gaat het om geweld, bedreiging of belediging van politiemensen, bij vijf om geweld tegen portiers en beveiligers en in nog eens zes zaken om geweld tegen burgers. 

Daarbij onderzoekt justitie nog eens negen meldingen van vernieling. De politie bracht in totaal 58 zaken aan. Daarbij zaten ook gevallen van huiselijk geweld en bezit van vuurwerk. Die vallen volgens het OM niet in het kader dat is vastgesteld voor oud en nieuw gerelateerde zaken.

Het merendeel van deze zaken is volgens de zegsman nog in onderzoek. Ook zitten de meeste verdachten nog vast. Het OM heeft een verdachte van belediging van een agent een transactie aangeboden van 600 euro. 

Simpele zaken

Vorig jaar waren er in Amsterdam geen supersnelrechtzittingen na oud en nieuw. 

Het gaat daarbij om de relatief simpele zaken die binnen drie dagen na de aanhouding kunnen worden afgehandeld, zoals openlijke geweldplegingen of vernielingen.

De recherche onderzoekt ernstiger incidenten, zoals steekpartijen en zwaar geweld. Die zaken komen later eventueel voor de gewone rechter.

Tientallen

Landelijk moeten nog enkele tientallen verdachten voor de supersnelrechter verschijnen.

Een woordvoerster van het OM in Den Haag laat weten dat circa tien verdachten voor de supersnelrechter moeten verschijnen. Het merendeel moet zich verantwoorden voor geweld tegen de politie.

In Utrecht komen vrijdag drie mannen voor de supersnelrechter, omdat zij agenten zouden hebben bekogeld met glas en vuurwerk. Het gaat om een 29-jarige en 19-jarige man uit Utrecht en een 20-jarige Bilthovenaar.

Rotterdam

Er zijn donderdag geen supersnelrechtzaken in Rotterdam. De rechter zou die dag al beginnen met het behandelen van in totaal vier zaken, maar dat zal nu vrijdag gebeuren. 

''Dan hebben we net iets meer tijd en kunnen alle zaken bovendien op dezelfde dag worden behandeld'', legt een woordvoerster van het OM uit. Vier verdachten moeten zich verantwoorden voor bijvoorbeeld mishandeling, bedreiging of belediging van hulpdiensten.

Oost-Nederland

De politie in het oosten van het land heeft rond de jaarwisseling ruim honderd zaken ter beoordeling voorgelegd aan het OM. Dat waren ongeveer twintig zaken meer dan tijdens oud en nieuw vorig jaar.

Tot donderdagmiddag worden 25 zaken in Gelderland en Overijssel afgedaan. Bijna alle andere zaken worden nog deze week afgehandeld, laat het OM weten. Enkele zaken vergen meer tijd vanwege noodzakelijk onderzoek van de politie.

In 21 zaken was sprake van geweld tegen mensen met een publieke taak. Dat gebeurde zestien keer in Gelderland en vijfmaal in Overijssel. De overige ruim tachtig zaken draaiden vooral om belediging en verzet bij aanhouding.

Lees meer over de jaarwisseling in ons dossier