In totaal 615 mensen zijn door de politie doorgestuurd naar justitie in verband met incidenten rond oud en nieuw. 

Dat blijkt uit een eerste inventarisatie die woensdag door het Openbaar Minsterie (OM) bij alle parketten is gehouden. In de meeste gevallen gaat het om geweldszaken, 135 keer om geweld tegen een hulpverlener.

In 247 zaken draait het om geweld tegen andere personen, in 134 om geweld tegen goederen. 99 zaken betreffen andere feiten, waaronder incidenten met vuurwerk.

95 zaken heeft het OM zelf afgedaan: 65 keer is een boete opgelegd, 30 keer een taakstraf. Tenminste 15 verdachten moeten zich voor de rechter verantwoorden.

De simpelste zaken komen voor de supersnelrechter. De eerste zittingen vinden donderdag in Rotterdam plaats, de dagen daarna volgen ook Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Meer ingewikkelde zaken, waarin aanvullend onderzoek nodig is, komen op een gewone snelrecht- of een reguliere zitting.

Hogere boetes

Het OM hanteert voor jaarwisselingszaken hogere geldboetes, taakstraffen en celstrafeisen, de strafmaat zal 75 procent hoger liggen dan normaal. Bij geweld tegen hulpverleners geldt een verhoging van 200 procent.

Taak- en celstraffen worden zo spoedig mogelijk ten uitvoer gelegd. Ook huisarrest voor de volgende jaarwisseling kan worden opgelegd. De aangerichte schade wordt op de dader verhaald.

Voor zaken waarin hoger beroep volgt, hebben Openbaar Ministerie en de gerechtshoven in februari en maart zittingsdagen gereserveerd.