Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten is niet blij met het verloop van de jaarwisseling. De viering van oud en nieuw telde in totaal 8.400 incidenten, een stijging van 23 procent ten opzichte van vorig jaar.

De minister laat in een persverklaring weten zich zorgen te maken over geweld tegen hulpverleners. 

Opstelten vindt het zorgwekkend dat ambulancepersoneel en brandweermannen steeds vaker de hulp inroepen van de politie. Het aantal hulpaanvragen lag 41 procent hoger dan vorig jaar.

Op meerdere plaatsen konden brandweerlieden hun werk niet uitvoeren. Agenten zijn onder meer in Gouda, Schiedam en Rotterdam te hulp geschoten om hen te beschermen. 

Amsterdam

In Amsterdam waren meer incidenten dan vorig jaar, maar ze waren minder groot. Door het hele land werden honderden arrestaties verricht.

Volgens voorlopige cijfers van de gemeente Amsterdam zijn er in de hoofdstad 194 aanhoudingen verricht, waarvan er 58 met oud en nieuw te maken hadden. De brandweer rukte daar in totaal 233 keer uit en de ambulances reden 260 keer.

Er vielen voor zover nu bekend 46 vuurwerkslachtoffers. Volgens de gemeente is de oud-en-nieuwviering hiermee ''vergelijkbaar met een drukke zaterdagavond in Amsterdam''.

Vreugdevuren

In heel Nederland rukte de brandweer in totaal 3.500 keer uit. Het ging daarbij vooral voor kleine incidenten zoals containerbranden, vreugdevuren, autobranden en andere buitenbrandjes.

Opvallend is wel het hoge aantal woningbranden. Deze branden hebben niet tot menselijke slachtoffers geleid.

Wel kwam hierbij een aantal huisdieren om, waaronder in Amsterdam en Arnhem. In Rotterdam brak brand uit op een balkon nadat er vuurwerk op was gegooid.

Agressie

In Amsterdam zijn er geen meldingen van agressie tegen brandweerlieden, maar in een aantal andere plaatsen in Nederland kreeg de brandweer wel te maken met agressie en geweld. Daarbij moest de politie een paar keer te hulp  schieten. Ook werden medewerkers van politie en ambulance vaker bedreigd.

Dat het ook anders kon werd in Den Haag bewezen, daar kregen brandweerlieden spontaan sympathiebetuigingen en de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Nederland viert start 2014 | Alles over de jaarwisseling in ons dossier | Special op NUfoto