Het aantal ogen dat tijdens de nieuwjaarsnacht door vuurwerk blind is geraakt, is woensdag in de loop van de dag gestegen van acht naar veertien. Het totale aantal oogletsels is nagenoeg verdubbeld: van 46 naar negentig.

Dat meldt het Oogziekenhuis Rotterdam woensdag namens het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG).

Het gaat daarbij nog steeds om voorlopige cijfers. Over een week zal de definitieve balans worden opgemaakt. 90 oogletsels is vergelijkbaar met voorgaande jaren, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.

Bij één slachtoffer is een oog verwijderd. Of dat ook gebeurt bij de andere slachtoffers, is nog niet duidelijk.

Ziekenhuis

In het Oogziekenhuis zijn in de nacht van dinsdag op woensdag zeker zestien vuurwerkslachtoffers met oogletsel binnengebracht. In totaal zijn er honderden gewonden gevallen tijdens de jaarwisseling.

Bij eenderde van de slachtoffers met oogletsel zijn de verwondingen zo ernstig dat het letsel blijvend is. Dat wil zeggen dat mensen minder zien of zelfs blind worden. Zeker drie patiënten worden op nieuwjaarsochtend al geopereerd in Rotterdam.

Volgens het NOG is 50 procent van de slachtoffers omstander en werd 50 procent geraakt door zelf afgestoken vuurwerk. Het genootschap pleit voor een verbod op consumentenvuurwerk en zou graag zien dat in de plaats daarvan professionele vuurwerkshows worden georganiseerd.

Brandwonden

In het brandwondencentrum in Beverwijk zijn tijdens de oudejaarsnacht geen mensen opgenomen met brandwonden door vuurwerk. ''Maar dat gebeurt pas als een grote oppervlakte van de huid echt verbrand is'', legde een woordvoerster woensdag uit.

In het Rode Kruis Ziekenhuis, waar het brandwondencentrum aan verbonden is, zijn in de nacht van dinsdag op woensdag wel acht vuurwerkslachtoffers behandeld. Twee van hen waren ernstig verwond, een aan een hand en een aan een oog.

Drugs

In totaal zijn er honderden gewonden gevallen tijdens de jaarwisseling. Een eerste rondgang langs zestien ziekenhuizen in voornamelijk grote steden leert dat alleen daar al meer dan 380 gewonden, onder wie 125 vuurwerkslachtoffers, zijn behandeld. Landelijk zijn er circa negentig ziekenhuizen.

Het aantal feestgangers dat te veel drugs of drank had gebruikt lag bij de meeste ziekenhuizen hoger dan het aantal vuurwerkslachtoffers.

Het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, dat de grootste afdeling spoedeisende hulp van Nederland heeft, behandelde zestig patiënten. Daarvan hadden er dertig te veel gedronken of te veel drugs gebruikt.

In nog eens vijf gevallen ging het om vuurwerkletsel. De rest was gewond geraakt door bijvoorbeeld een val of een vechtpartij.

In Medemblik is dinsdagavond een man omgekomen door vuurwerk. Ook in Duitsland kwam een man om het leven door vuurwerk.

Nederland viert start 2014 | Alles over de jaarwisseling in ons dossier | Special op NUfoto