Nederland is om 00.00 uur het nieuwe jaar knallend ingegaan. In Amsterdam werd 2014 ingeluid met veel vuurwerk boven het IJ, dat om 23.00 uur begon.

Ruim achtduizend mensen langs de kades telden gezamenlijk af naar 2014.

Het Amsterdamse Oosterdok was voor de tweede keer het decor van het Nationale Aftelmoment (video). Onder meer Leona Philippo, Charly Luske en Ben Saunders traden op.

Ook op de Dam in Amsterdam stond het vol met mensen die het nieuwe jaar kwamen inluiden. Even voor 00.00 uur maakte wijkagent Hermanjan Jansen op Twitter melding van een erg volle Dam. "Sommigen zijn onvoorzichtig met vuurwerk. Denk om uw en andermans veiligheid", aldus de wijkagent.

Rotterdam

Rotterdam verzorgde een vuurwerkshow vanaf de Erasmusbrug. Op de Boompjeskade bij de Erasmusbrug in Rotterdam kwamen veel mensen bijeen om de nationale nieuwjaarsnacht bij te wonen. 

Volgens een politiewoordvoerder van Rotterdam-Rijnmond is de jaarwisseling in de regio Rotterdam rumoerig verlopen. Om 01.45 sprak de woordvoerder van veel incidenten. Er zijn vooral veel vuurwerkslachtoffers, vernielingen en een aantal opstootjes.

Even na middernacht raakten een vader en zoon in Spijkenisse gewond na een vuurwerkongeval. Ze zouden gewond zijn geraakt aan hun hoofden en zijn met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. 

Een 47-jarige Rotterdammer raakte zijn hand kwijt, nadat hij een illegaal stuk vuurwerk (cobra) had afgestoken. In Vlaardingen raakte een man gewond aan hand en been. Hij gooide vuurwerk in een betonnen vuilcontainer waarna deze ontplofte. Hij moet een deel van zijn hand missen. 

Ook in Zutphen is een man zijn hand kwijtgeraakt door ontploffend vuurwerk. Omstanders verleenden eerste hulp aan het slachtoffer, totdat de ambulance kwam. Omdat kinderen getuige waren van het incident, is Slachtofferhulp ingezet.

In Medemblik kwam aan het begin van de avond een 51-jarige man om het leven bij een vuurwerkincident

Autobranden

In de regio Haaglanden liep het aantal autobranden weer hard op tijdens de jaarwisseling. In Den Haag en omgeving zijn volgens de Omroep West sinds 16.00 uur 69 auto's in vlammen opgegaan. Vorig jaar brandden rond de jaarwisseling nog dertig auto's uit. In Den Haag werd de brandweer bekogeld toen die een autobrand aan De Dreef wilde blussen. 

In Gouda werden brandweerlieden dinsdagavond bekogeld met stenen en glas. Ze waren op dat moment een brand aan het blussen in het clubhuis van een tafeltennisvereniging. De Mobiele Eenheid (ME) moest worden ingezet voordat de brandweer alsnog haar werk kon doen. Twee verdachten zijn aangehouden, meldt de politie.

De brandweer probeerde de brand aan de F.W. Reitzstraat te blussen toen omstanders met glas en stenen begonnen te gooien. Hoewel de ME de menigte in eerste instantie had gesust, is het nu toch weer onrustig, aldus een politiewoordvoerder. ''De vele mensen in de straat zijn niet blij met de hulpdiensten.'' 

Op Twitter meldt de politie Gouda dat er ook met zwaar vuurwerk wordt gegooid in de richting van politie en brandweer.

Bekogeld

Ook in Schiedam werden politie en brandweer bekogeld met vuurwerk. De ME moest uiteindelijk zelfs een charge uitvoeren, laat de politie weten.

De brandweer kreeg een melding van een brand die was ontstaan tijdens een feestje op de Nieuwe Maasstraat. Tijdens het blussen werden zij echter belemmerd toen omstanders hen met vuurwerk bekogelden.

De ME werd aanvankelijk alleen ingezet om de hulpdiensten te helpen, maar agenten moesten later toch de wapenstok trekken om de menigte te bedaren. Een verdachte is aangehouden.

Ook in Rotterdam ging het mis toen de brandweer een brand probeerde te blussen. Zij werden door omstanders belaagd met vuurwerk. De ME werd ingeschakeld, maar hoefde geen charge uit te voeren. Wel zijn twee mensen aangehouden.

In Haarlem raakte een agent gewond door vuurwerk. Hoewel hij een veiligheidsvest droeg, liep hij een fikse bloeduitstorting in zijn zij op. Eveneens in Haarlem werd zwaar vuurwerk op agenten afgeschoten. Daarvoor werd een 21-jarige Haarlemmer aangehouden.

In Schagen hield de politie een meisje van achttien jaar aan voor het beledigen van een agent. In Nieuw-Vennep werd een 18-jarige jongen aangehouden na het beledigen van een agent, zo meldt de politie woensdag.

Gelderland

In de provincie Gelderland zijn 79 mensen gearresteerd voor geweld, brandstichting of het afsteken van zwaar vuurwerk. In verschillende plaatsen werden politiemensen en hulpverleners bekogeld met flessen en vuurwerk. 

In Waardenburg, Beuningen en Tiel werden hulpverleners belaagd door groepen mensen. In Waardenburg moest de Mobiele Eenheid eraan te pas komen toen een groep van zo'n tachtig man flessen en vuurwerk naar de politie gooide. Ook werden daar auto's in brand gestoken. Bij het blussen moest de brandweer worden begeleid door politie. Alleen al in Waardenburg werden 23 mensen aangehouden.

In Nieuwaal raakte een agente lichtgewond. Ze liep nekletsel op toen zwaar vuurwerk ontplofte onder de dienstauto waar zij en haar collega in zaten.

In Twente zijn in totaal dertig mensen opgepakt. De meesten werden aangehouden voor mishandeling en vechtpartijtjes. In Enschede zijn twee mannen aangehouden voor mishandeling van politiemensen.

De jaarwisseling in Twente verliep vergelijkbaar met andere jaren, zo lieten de gezamenlijke hulpdiensten woensdag weten. Er waren vooral veel kleine incidenten, zoals containerbrandjes, vuurwerkletsel en verwondingen na vechtpartijen.

Brandjes

Amsterdam, Utrecht en Den Haag kenden in tegenstelling tot Rotterdam weinig grote incidenten tijdens oud en nieuw. Een woordvoerder van de regio Midden-Nederland, waar Utrecht onder valt, sprak van een normale situatie.

De drie grote steden maakten wel melding van kleine incidenten als brandjes en wat mensen die te veel hadden gedronken. Excessen werden echter niet waargenomen.

Limburg

De jaarwisseling buiten de Randstad lijkt dit jaar zonder grote incidenten te zijn verlopen. Zowel de regio Noord-Nederland, als Midden-Nederland en Limburg hadden rond 02.30 uur geen buitengewone dingen te melden. De overlast beperkt zich vooralsnog vooral tot kleine branden, een paar dronken mensen en wat kleine vernielingen.

Een woordvoerder van de politie Noord-Nederland omschreef oud en nieuw als ''heel feestelijk en goed''. Meer dan een handjevol aanhoudingen voor kleine vernielingen wist zij dan ook niet te melden. In Limburg werd feest gevierd zoals feest moet worden gevierd. ''Het lijkt hier op een gemiddeld regulier weekend'', aldus een woordvoerder van die regio.

Vorig jaar werd de jaarwisseling in Friesland nog opgeschrikt toen een auto in het dorp Raard op een groep mensen inreed. Bij dat ongeluk, waarbij geen drank of opzet in het spel was en de bestuurster ook niet werd vervolgd, kwam een 59-jarige man om het leven. Verder raakten er zestien mensen gewond, onder wie een 10-jarig kind.

Klachten

Het aantal klachten over vuurwerk steeg kort na middernacht boven de 75.000. Dat meldt Arno Bonte, één van de initiatiefnemers van de website vuurwerkoverlast.nl.

Om 0.48 stond de teller op 75.056, volgens Bonte iets meer dan verleden jaar rond het tijdstip van de jaarwisseling.

Oudejaarstrekking

Intussen werd een inwoner van Friesland de gelukkige winnaar van de hoofdprijs van 30 miljoen euro in de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij. Dat meldt de organisatie van de loterij in de nacht van dinsdag op woensdag. Het winnende lot werd via de website van de Staatsloterij verkocht.

De hoofdprijs van 30 miljoen euro was gelijk aan die van vorig jaar en is nog steeds de grootste uit de geschiedenis van de loterij. In totaal keerde de Staatsloterij bijna 75 miljoen euro uit. Ook de jackpot van 13,2 miljoen viel. De winnaars daarvan komen uit Noord- en Zuid-Holland en hadden ieder een half lot.

Dit jaar werden er ruim 4,2 miljoen lotnummers verkocht, net geen record. Dat werd vorig jaar op ruim 4,4 miljoen gezet.

Alles over de jaarwisseling in ons dossier

Special op NUfoto

Jaarwisseling in Nederland