Dit jaar zijn meer mensen om het leven gekomen door brand dan in de vier jaar daarvoor. Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) telde in 2013, 52 doden door brand, terwijl er in 2009, 2010, 2011 en 2012 steeds 43 doden waren.

Dat maakt het IFV dinsdag bekend.

Het instituut heeft nog geen verklaring voor de stijging van het aantal doden. Daarnaar wordt onderzoek gedaan, dat naar verwachting in het voorjaar van 2014 klaar is, zegt lector Brandpreventie René Hagen van het IFV.

Het is opvallend dat er veel slachtoffers vielen door huiselijke ongelukken zoals de vlam in de pan en een ontbrandende frituurpan.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van IFV. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Doden en gewonden

Door brand in huis kwamen in dit jaar 45 mensen om het leven. Bedrijfsbranden zorgen voor vijf doden en twee mannen stierven bij een brand bovenin een windmolen in Ooltgensplaat (Zuid-Holland).

Naast doden veroorzaakten de branden in 2013 ongeveer zeshonderd gewonden. Ruim de helft van de gewonden was in de vlammen terechtgekomen, de rest raakte gewond door het inademen van rook.

Onder de branddoden zijn dertien 65-plussers. Het IFV noemt dat zorgelijk. ''De vergrijzing neemt toe en het kabinetsbeleid zorgt ervoor dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Daardoor zal het aantal bejaarde branddoden stijgen. Volgens onze berekeningen met wel 80 procent tot 2030.''

Hagen: "Ouderen zijn vergeetachtiger, weten vaak niet wat ze moeten doen bij een beginnende brand of zijn niet meer in staat om zelfstandig te vluchten. Wij pleiten bijvoorbeeld voor een rookmelder die ook bij de buren af gaat. En voor het installeren van een mobiele sprinklerinstallatie bij het aanbrengen van een traplift in een huis. Want wie afhankelijk is van zo'n lift en brand krijgt, kan geen kant meer op. Ook het brandveilig maken van meubilair zou in Nederland 11 doden en 125 gewonden per jaar kunnen schelen.''