De politie heeft in het Brabantse Veen al honderd aanhoudingen verricht na ongeregeldheden rondom de jaarwisseling.

Dat meldt de politie.

Het gaat voornamelijk om jonge mannen en vrouwen. Alle arrestanten zitten nog vast, zo heeft de politie dinsdag rond het middaguur gemeld. 

In Veen is het sinds de nacht van maandag op dinsdag onrustig, nadat politiewagens door jongeren werden bekogeld met lege flessen en zwaar vuurwerk. Hierbij raakten geen hulpverleners gewond. 

Politie en brandweer werden direct geprovoceerd en bekogeld toen ze arriveerden bij een brandende sloopauto op de Grotestraat in Veen. Acht jongeren werden direct opgepakt, toen die weigerden het gebied te verlaten en met voorwerpen bleven gooiden. 

Het restant van de groep zocht zijn toevlucht in een horecazaak. Deze horecagelegenheid wordt op last van de burgemeester Fons Naterop een week gesloten. In Veen is het op oudjaarsdag weer rustig.

Onderzoek

De verwachting is dat de gearresteerde jongeren de jaarwisseling in de cel doorbrengen. "Dat hangt van de snelheid van het onderzoek af", zegt een woordvoerder van de politie.

"We moeten van alle arrestanten een verklaring opnemen en uitzoeken wie wat heeft gedaan. Maar als het onderzoek is afgerond, kunnen we ze niet meer vasthouden."

Na een aantal relatief rustige jaren werd dit jaar volgens een oude 'traditie' een autowrak in brand gestoken. Jongeren in Veen belaagden jarenlang brandweerlieden die de brandende autowrakken kwamen blussen. De brandweer gaat daarom altijd samen met de politie op een dergelijke melding af.

Geweldpleging

"De arrestanten worden verdacht van openlijke geweldpleging, brandstichting en het collectief niet voldoen aan een bevel om te vertrekken", aldus het politiebericht. "De opdracht om weg te gaan werd diverse malen gedaan en was bedoeld om ruimte te maken voor brandweer en politie." 

"Het niet voldoen aan een bevel of vordering is een misdrijf. Alle verdachten zijn in het belang van het verdere onderzoek in verzekering gesteld en ingesloten in cellencomplexen van de politie."

Hard optreden

Jongeren uit Veen vinden dat de politie veel te hard heeft opgetreden. ''Het is nu eenmaal traditie in Veen dat met oudjaar een auto in brand wordt gestoken'', zegt de 15-jarige Joeri. ''Bovendien hadden de jongens de auto zelf gekocht op de sloop. Er is dus niemand de dupe van geworden.''

De evenoude Ton is het helemaal met hem eens. Hij vindt eigenlijk dat de gemeente een auto beschikbaar zou moeten stellen om in brand te steken. ''Dan krijg je ook geen problemen.''

Yentel heeft een broer die bij de rellen is opgepakt. Die heeft gehoord dat hij pas woensdagavond vrijkomt. Zij laat weten dat er ook een heleboel mensen ten onrechte zijn opgepakt. ''Ook mensen die stonden te kijken, zijn aangehouden.''

Door het Openbaar Ministerie wordt tijdens de jaarwisseling een strafmaat die 75 procent hoger is dan normaal gehanteerd. Dit geldt tussen 31 december 00.00 uur en 08.00 uur op nieuwjaarsdag. Als er sprake is van geweld of agressie tegen een agent, geldt er sowieso al een strafeisverzwaring van 200 procent. 

Razzia

Volgens de Bredase advocaat Erik Thomas heeft de politie geen flauw idee wat de meeste verdachten individueel hebben misdaan. "Het was een soort razzia. Het is echt heel bijzonder wat er is gebeurd."

Het kantoor van Thomas is sinds dinsdagochtend met verschillende advocaten druk met bijstand aan tientallen arrestanten.

"Ze hebben echt iedereen in het café opgepakt, terwijl niet iedereen op straat was. Een redelijk vermoeden van schuld is echt noodzakelijk om iemand langer vast te houden. Dit krijgt nog wel een staartje", zei de raadsman.

Het Openbaar Ministerie bevestigde dinsdag dat de verdachten zijn verdeeld over vier locaties. Thomas vertelde dat het onder andere gaat om Kamp Zeist en een locatie in Alphen aan den Rijn. De raadslieden kunnen de mensen daar voor het eerst zelf spreken.

Het is volgens Thomas een logistieke chaos bij de politie. "De politie is overvallen door de situatie. Het heeft tot laat dinsdagmiddag geduurd tot de eerste verdachten werden verhoord. Ze blijven allemaal zeker tot woensdag vastzitten." 

Onder de verdachten zijn volgens hem ook veel vrouwen en minderjarigen.

Negatief nieuws

"Ik betreur dat Veen op deze negatieve manier in het nieuws is gekomen. Oud en Nieuw is een feest en dat moet zo blijven. Voor burgers, maar ook mensen die een publieke taak uitoefenen om te zorgen dat alles in goede banen blijft", reageert burgemeester Naterop. 

"Wij accepteren geen verbaal of fysiek geweld tegen onze hulpverleners en staan niet toe dat zij gehinderd worden bij hun werk."