Rechters zouden geweldplegers die zich misdragen tegenover hulpverleners tijdens de jaarwisseling harder moeten straffen.

Dat zegt korpschef van de nationale politie Gerard Bouman dinsdag in een interview met De Telegraaf.

Bouman noemt het onacceptabel als er na de jaarwisseling wederom lagere straffen worden opgelegd dan geëist.

"Het is noodzakelijk dat rechters meegaan met het maatschappelijk debat als het gaat om geweld tegen hulpverleners", aldus Bouman.

De politie werkt tijdens de jaarwisseling extra hard om ordeverstoringen te voorkomen. Vooral de aanpak tegen hulpverleners heeft daarbij topprioriteit. Vorig jaar was die intentie er ook, maar bleef de harde aanpak uit door uitspraken van de rechter.

Vorig jaar waren er met oud en nieuw 176 gevallen van geweld tegen hulpverleners. In een normaal weekend zijn er landelijk vijf tot tien incidenten.

Zwaardere eisen

Het Openbaar Ministerie heeft aan de krant laten weten met 75 procent zwaardere strafeisen te komen voor geweldpleging tijdens de jaarwisseling. Als dat geweld gericht is tegen hulpverleners zal daar bovenop nog eens 200 procent worden gevraagd.

Tegen belagers van hulpverleners worden daarnaast geen geldboetes of taakstraffen, maar gevangenisstraffen geëist.

Huisarrest

Vorig jaar kregen dertien mensen huisarrest voor de jaarwisseling van dinsdag. De vicevoorzitter van de Nederlandse Politie Bond noemt het aantal tegenover het AD "onbegrijpelijk".

"Het signaal zou moeten zijn dat we van hulpverleners afblijven, maar als er nu maar dertien raddraaiers huisarrest hebben, word ik daar niet blij van."

Raad voor de Rechtspraak

Rechters leggen voor misdragingen die te maken hebben met de viering van oud en nieuw of geweld tegen hulpverleners, hogere straffen op dan voor soortgelijke andere zaken. Dat blijkt volgens de Raad voor de Rechtspraak uit onderzoek naar jurisprudentie.

De raad reageert daarmee op de oproep van korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie.

Verwarring

Afgelopen jaarwisseling ontstond verwarring na de eerste zittingen. Een Haagse rechter oordeelde dat het een nacht als alle andere was. Een rechter in Rotterdam vond dat oud en nieuw wel tot hogere straffen kon leiden.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde vervolgens in hoger beroep in drie zaken dat geweld tijdens de jaarwisseling zwaarder kan worden bestraft als dat geweld rechtstreeks in verband kan worden met de jaarwisseling. Dat wil dan niet zeggen dat al het geweld tijdens de jaarwisseling automatisch zwaarder moet worden bestraft.

OM

Een woordvoerster van de raad noemt als voorbeeld een autodiefstal tijdens oud en nieuw. ''Rechters hoeven dat niet zwaarder te straffen dan normaal’’, zegt ze. Maar als bijvoorbeeld hulpverleners te maken krijgen met groepen die veel alcohol hebben gedronken en grote hoeveelheden vuurwerk afsteken, zijn hogere straffen op zijn plaats.

De raad zegt dat het aan het Openbaar Ministerie is om zaken aan te dragen die echt te maken hebben met geweld dat rechtstreeks in verband te brengen is met de jaarwisseling.